Vagyonőrök terelgetik a hajléktalanokat Budafokon

Vágólapra másolva!
Vagyonőrök segítségével próbálja Budafok önkormányzata megregulázni a kerületben élő hajléktalanokat, mivel szerintük a rendőrségre nem számíthatnak. A cég azt állítja, hogy csak a szóbeli figyelmeztetésig megy el, jogvédők szerint viszont már önmagában a vagyonvédelmi cég alkalmazása is aggályos. Nem ez az első budapesti kerület, ahol ezzel a vitatott módszerrel akarják rendezni a hajléktalanproblémát.
Vágólapra másolva!

"A budafoki posta előtti parkban, de más helyeken is hajléktalanok vették be magukat a közterületekre. Nyílt színi italozásuk, hangoskodásuk sokakat megbotránkoztat. A kéregetést pedig már joggal tekintik zaklatásnak a megszólítottak" - olvasható a Budafok-Tétény Városházi Híradó című lap június 26-i számában. A cikkből az is kiderül, hogy az önkormányzat egy magáncéghez, a HE-BA Vagyonvédelmi Kft.-hez fordult, amely korábban a XII. kerületben szerzett köztéri tapasztalatokat.

A cég "emberei rendszeresen járják a kerület utcáit, és a visszatetszést keltően viselkedő hajléktalanokat rendreutasítják, illetve igyekeznek kiszorítani szokott találkozóhelyeikről" - olvasható a cikkben. Az egyik ilyen találkozóhely a városháza, a rendőrség, a posta és a 47-es villamos végállomása által határolt Városház tér parkja, amely a XXII. kerület egyik legforgalmasabb területe. A posta előtti részen rendszeresen 8-10 fős hajléktalancsoport tanyázik, ők is azok közé tartoznak, akiket az önkormányzat száműzni szeretne a környékről.

Éneklős és bokszolós bor

A park szélén álló trafik eladója az [origo]-nak azt mondta, régóta ismeri a parkban élő hajléktalanokat, és már megszokta őket, a járókelőket viszont zavarják gyakori kéregetésükkel. Szerinte igazi gond olyankor van, amikor berúgnak: "Van az éneklős bor, attól énekelnek, a bokszolós bortól meg verekednek" - mondta a férfi, aki a nevét nem árulta el. Általában egy tucatnyi embert szokott látni a posta előtti területen, akik a padokon vagy a kútnál ücsörögnek.

A kút felett egy női aktot ábrázoló szobor áll, ennek tövében ült két hajléktalan az [origo] munkatársainak ottjártakor. Egyikük a lábát áztatta a szobor alatt lévő kútban, a másik egy kannásborba hörpintett.

"Szerintem a polgármester emberei azok, akik rendszeresen jönnek, hogy kitisztítsanak minket innen. Mindig reklamálnak, hogy hagyjuk el a kerületet. A rendőrökkel nincs baj, azok felírják az adataimat, aztán elmennek" - mondta egyikük, a 41 éves, Józsiként bemutatkozó férfi. "Nagyjából minden nap jön valaki, beáll a motorral, és lepofoz mindenkit. Volt, hogy mi meg berúgtuk a bokorba" - mondta a másik, néha kicsit zavarosan fogalmazó, szintén Józsiként bemutatkozó fiatalabb férfi. A trafikos ezzel szemben olyan esetet említett, amikor hajléktalanok támadtak a járőrökre: "Láttam olyat, hogy köpködték meg elhajtották a motoros járőrt."

A két Józsi szerint nem velük van a gond: "Szerintem a szipusok miatt haragszanak ránk" - állította a fiatalabb férfi, hozzátéve, hogy ő csak iszik. "Reggel már 7-8 felé itt vagyunk úgy tízen, innen mozog mindenfelé mindenki, például elmegyünk csövesborért a boltba" - mondta az idősebbik Józsi. Arra a kérdésre, hogy miből biztosítják megélhetésüket, vállat vont: "Mindig összejön valami."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Jól érzik magukat a parkban

Budafok-Tétény polgármesterének tanácsadója, Sebes Gábor szerint a hajléktalanok egyszerűen jól érzik magukat a parkban, ahol szabad életet élhetnek. A posta előtt naponta feltűnő hajléktalanoknak nem a puszta jelenlétével van baj, hanem azzal, hogy kéregetésükkel zaklatják a lakosságot, isznak, és a parkban végzik el a dolgukat - mondta az [origo]-nak a tanácsadó. Szerinte további gondot okoz, hogy télen behúzódnak az SZTK-ba és a panelházak közösségi helyiségeibe.

Az önkormányzat azután fordult a vagyonvédő céghez, miután a rendőrség részéről nem tapasztalt határozott fellépést - magyarázta Sebes. "Miután a rendőrséggel nem jutottunk semmire, olyan céget kerestünk, amely már rendelkezett tapasztalatokkal" - mondta. Kérdésünkre, hogy szoktak-e bármilyen jellegű intézkedést gyakorolni a vagyonőrök munkájuk során, Sebes azt mondta, intézkedésre nem kerül sor, a cég munkatársai "nem alkalmazhatnak erőszakot, csak felszólítanak, magyaráznak, illetve felhívják a hajléktalanok figyelmét a lehetőségekre".

Az [origo] pénteken megkereste a kerületi rendőrkapitányságot, ahol megígérték, hogy válaszolnak kérdéseinkre, de ezt mégsem tették meg.

"Nem az igazságosztás a cél"

A Városházi Híradó szerint a vagyonvédelmi cég munkatársai többször kihívták a rendőrséget, és erre olyankor volt szükség, amikor agresszívan fellépő hajléktalanokkal találkoztak. A cég járőrei a lap szerint májusban "24 alkalommal intézkedtek, 94 fővel kerültek kapcsolatba." A HE-BA Kft. ügyvezető igazgatója - aki azzal a feltétellel nyilatkozott, ha a nevét nem közöljük - azt állítja, minden esetben szóbeli figyelmeztetésről volt csak szó.

"Itt nem az igazságosztás, a megbolygatás, hanem a megfelelő körülmények közé segítés a lényeg. Botránymentesen, problémamentesen akarjuk végezni a dolgunkat" - mondta az ügyvezető, aki szerint kollégái folyamatosan járőröznek a kerületben, és ha rászorulókkal vagy bajba került idős emberekkel találkoznak, a Máltai Szeretetszolgálatot vagy a mentőket is értesítik.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A parkban élő idősebbik Józsi szerint néha összetűzésbe kerülnek a járőrökkel

Nem egyértelmű azonban, hogy jogilag mennyire van rendben az, hogy egy önkormányzat magáncéggel próbál rendet tartani a közterein. A Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet szerint legalábbis aggályos lehet ez a gyakorlat.

"A törvény szerint közterületen, szabálysértés miatt való, bármilyen jellegű intézkedésre irányuló szerződést egy önkormányzat a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató vállalkozással nem köthet" - írták az [origo]-nak az általános jogszabályi háttérről a Helsinki Bizottság jogászai. A bizottság szerint ugyanakkor "szabálysértés abbahagyására bárki tehet közterületen felszólítást, ugyanakkor egy vagyonvédelmi személy még a látszatát is kerülje el annak, hogy bármilyen közhatalmi jogosítvánnyal rendelkezik".

Közterületen ücsörögni például korlátlanul lehet, viszont szabálysértésnek minősül, ha valaki közterületen vagy nyilvános helyen másokat zaklató módon koldul. Ennek elkövetője pénzbírsággal, illetve helyszíni bírsággal sújtható. Ha az adott önkormányzat rendeletben szabálysértéssé nyilvánította a közterületen való alkoholfogyasztást - Seres Gábor információi szerint a XXII. kerületben ez a helyzet -, arra is pénzbírságot vagy helyszíni bírságot szabhat ki három szerv: a rendőrség, a közterület-felügyelő vagy az ÁNTSZ regionális vagy kistérségi intézetének erre felhatalmazott ügyintézője.

Nem egyedi eset

A Városházi Híradóban az áll, hogy a cég kiválasztásakor Budafok a XII. kerület példáját követte, ahol korábban "jó eredményeket" ért el a HE-BA Kft. Korábban egy másik kerület is megpróbálkozott a hajléktalanok kiszorításával: a XI. kerület tavasszal új közbiztonsági programban jelentette be, hogy kitiltanák a kerület egyes részeiről a hajléktalanokat, úgy, hogy 15 "hajléktalanoktól védett körzetet" alakítanának ki. A hajléktalanok az [origo]-nak június elején azt mondták, a tervezet megalázó és megoldhatatlan, és az eljárás jogi megalapozottsága is kérdéses volt. (A XI. kerületi esetről részletesebben itt olvashat.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!