100 ezres büntetést kaphatnak az egyenruhás gárdisták

Vágólapra másolva!
Akár 100 ezer forintra is megbüntethetik majd azokat, akik a Magyar Gárda egyenruhájában mutatkoznak, mivel az mostantól szabálysértésnek minősülhet. Az erről szóló kormányrendelet kedden jelent meg és pénteken lép életbe - tudta meg a Magyar Televízió.
Vágólapra másolva!

100 ezer forintos szabálysértési bírságot is fizethet péntektől az, aki a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda nevében lép fel, vagy a szervezet egyenruháját hordja - hangzott el a Magyar Televízió (MTV) Híradójában kedd reggel. A televízió szerint a kedd reggel megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a pénteken életbe lépő kormányrendeletet, amely a feloszlatott szervezetekről szól, és így többek között a Magyar Gárdára is vonatkozik.

A kormányrendelet szerint, aki a gárda nevében lép fel, azt csinálja, amiért a bíróság feloszlatta a szervezetet, és ezért szabálysértést követ el. A szabálysértők elleni eljárást a rendőrség folytatja majd le.

Bírságra számíthat többek között az, aki a Magyar Gárda nevében rendezvényt szervez vagy például tagokat toboroz. A fekete nadrágot, fehér inget és árpádsávos kitűzőt nem büntetik, de a gárda egyenruhája már szabálysértésnek számít majd - tudta meg az MTV.

Előzőleg szombaton a Szabadság téren tartott tüntetést a Jobbik, hogy tiltakozzon a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ellen. A demonstráción - amelyen az MTI szerint két és fél ezren vettek részt - Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója bejelentette a Magyar Gárda Mozgalom újraalakulását.

Ekkor többen magukra öltötték a gárda egyenruháját: köztük volt Für Lajos volt honvédelmi miniszter, ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész. Ugyancsak magára öltötte a ruhát Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője.

A Magyar Gárda Egyesületet július 2-án oszlotta fel jogerősen a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. A gárda az elsőfokú bíróság döntése ellenére is zavartalanul tartott gyűléseket. A vezetők akkor arra hivatkoztak, hogy az egyesület és a mozgalom nem ugyanaz, a gyűléseket pedig a mozgalom tagjai tarják. Az ítélőtábla azonban az ítélet indoklásában erre utalva azt mondta: a mozgalom az egyesület szerves része, a döntés tehát a mozgalomra is kiterjed.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről