A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Még egy évet ráhúznak Afganisztánban a magyar katonák

Vágólapra másolva!
Meghosszabbította a kormány az Afganisztánban állomásozó magyar katonák mandátumát, így jövő őszig biztosan lesznek magyar katonák a Afganisztánban. Az Országgyűlés elé beterjesztett jelentés szerint az afganisztáni helyzet megköveteli, hogy a NATO-tagállamok továbbra is részt vállaljanak a hadműveletekből.
Vágólapra másolva!

Jövő év október 1-ig biztosan maradnak magyar katonák Afganisztánban - derül ki két jelentésből, amelyeket hétfőn tárgyal az Országgyűlés. A kormány a jelentésekben arról tájékoztatja a parlamentet, hogy élve az alkotmányban biztosított jogával, meghosszabbította a két, Afganisztánban szolgáló katonai egység, az afgán katonaság kiképzését segítő műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT), illetve a Baglanban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátumát.

A két katonai egység kiküldéséről korábban az Országgyűlés határozott. Az alkotmány idén júniusban hatályba lépett módosítása alapján azonban most már a kormány önállóan is dönthet arról, hogy külföldi békefenntartó feladatokra küldi a Magyar Honvédség katonáit. Az alkotmány szerint erről a döntésről a kabinetnek csak tájékoztatnia kell az Országgyűlést és a köztársasági elnököt.

A kormány döntése értelmében a PRT mandátuma 2010. október 1-ig, az OMLT kiküldetése pedig augusztus 31-ig tart. Utóbbi egység létszámát 28-ról 30 főre emelték, két összekötő tiszt csatlakozik a már Afganisztánban szolgálókhoz. A két jelentésben a kormány azzal indokolja a hosszabbítást, hogy az afganisztáni helyzet miatt a NATO "továbbra is hosszadalmas kibontakozási folyamattal számol", ebben a helyzetben pedig "a nemzeteknek törekedniük kell a katonai képességek rendelkezésre bocsátására".

A jelentéseket még július végén nyújtotta be a parlamentnek a Honvédelmi Minisztérium, de a nyári szünet miatt csak most hétfőn kerülnek napirendre. A két jelentéshez tartozó határozati javaslatot a honvédelmi és rendészeti bizottság terjesztette elő. Az Országgyűlés mindkét beszámolót nagy többséggel, mindössze hét tartózkodással fogadta el.

A CNN amerikai hírtévé összesítése szerint Afganisztánban, a háború kezdete, 2001 óta a szövetséges erők 1396 katonát vesztettek. A legtöbb vesztesége az amerikaiaknak volt, 829 katonájuk halt meg. A háborúban eddig két magyar katona, Kovács Gyula és Nemes Krisztián tűzszerészek haltak meg. Mindkettejükkel házi készítésű robbanószerkezet végzett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!