A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Vírus ellen nem sokat ér az iskolabezárás

Vágólapra másolva!
Senki nem segít a szülőknek, ha csak nehezen tudnak vigyázni a járvány miatt bezárt iskolából kimaradó gyerekekre. Járvány ellen iskolabezárással nem lehet védekezni az ÁNTSZ szerint, annál inkább oltással. Egy budapesti, hétfőig bezárt iskolában a szülők nagyobb része korábban elzárkózott az oltástól, de mostanra megváltozott a véleményük.
Vágólapra másolva!

Kényszerszünet idején nem várhatnak segítséget az iskoláktól és óvodáktól a szülők, a beteg vagy hazaküldött gyerekek otthoni felügyeletét nekik kell megoldaniuk. Az iskolák fertőtlenítése idején nem is mehetnek be a gyerekek.

Az [origo]-nak egy háromgyerekes budapesti apa azt mondta, nem könnyű megoldani a gyerekek felügyeletét, amíg az iskolájuk zárva tart. Ő maga szabadságot vett ki, hogy orvoshoz vihesse a beteg gyerekeket, a többi napon pedig a nagyszülőkre bízzák majd őket. Azt mondta, "így, év végén már kevés a szabadság, ha ez hetekig tartana, legfeljebb kiíratnám magam".

Egy másik apa szintén kimaradt a munkahelyéről, hogy a saját és testvére kisgyerekére vigyázzon. A testvére nem tudná megoldani, hogy a gyerekre felügyeljen, akit nem mert óvodába engedni, mert olyan sokan betegek - mondta.

Az iskolaigazgatóknak nagyon meg kell gondolniuk, hogy kényszerszünetet rendeljenek-e el, mert tudniuk kell, hogy az alsós gyerekeknél a szülőnek nehéz megoldania a helyzetet, egyedül nem maradhat otthon a gyerek - mondta az ÁNTSZ kommunikációs főosztályának egyik munkatársa.

Szerinte járványügyi szempontból semmi értelme bezárni az iskolákat akkor, amikor már a gyerekek nagyobb része beteg. Ez csak oktatási célból jó döntés, mondta az ÁNTSZ munkatársa, aki szerint eddig is azért zártak be az iskolák, mert a sok hiányzó miatt már nem volt sok értelme a tanításnak. A járvány megelőzésére az iskolabezárás akkor jó, ha még csak egy beteg van - tette hozzá.

A gyerekek és a tanárok több mint fele megbetegedett, már nem volt, aki helyettesítsen - mondta az [origo]-nak a fővárosi Meixner Általános Iskola munkatársa. Ebben az iskolában tíznapos szünetet rendeltek el, hogy megvárják, amíg páran kigyógyulnak, és kifertőtlenítik az iskolát. A szünetnek hétfőn lesz vége, akárcsak a Zala megyei Bak óvodájában. A megkérdezett munkatársak szerint egyik helyen sem jelezték a szülők, hogy komoly nehézséget okozna nekik a gyerekfelügyelet megszervezése. A gyerekek pedig nem sokat fognak fel a betegségből, vagy csak örülnek a szünetnek - mondták.

A baki óvodában - mondta az egyik óvónő - éppen a járvány szakította félbe az oltási akciót. A szülők többsége már visszajelzett, hogy szeretne oltást, a beadás azonban csúszik addig, amíg a többség kilábal a betegségből. A budapesti Városligeti Általános iskolában - ahol szintén kényszerszünet van - a szülők kevesebb mint fele kért oltást. Az iskolában egyetlenként elérhető munkatárs szerint nem kérdezték meg tőlük, hogy miért zárkóznak el a vakcinától.

A Meixner iskola munkatársa szerint először náluk is ódzkodott az oltástól a szülők többsége, a véleményük azonban elég gyorsan változott. Szerinte még az iskolaorvos is így volt ezzel, aki végül sokakat meggyőzött, mondván, az egészségesek azokért is felelősek, akik nem kaphatnak oltást. "A szülők nagy része meggondolta magát, valszínűleg a legtöbben már az oltás felé húznak" - tette hozzá.

Az újinfluenzával kapcsolatos összes hírünket itt megtalálja, a védőoltásról pedig itt tájékozódhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!