A belső sérülésektől óvja magát jelöltjével az MSZP

Vágólapra másolva!
Bár a végső döntést a december 12-i kongresszus mondja ki, az MSZP várhatóan kedden megnevezi, hogy ki lesz a párt kormányfőjelöltje a tavaszi országgyűlési választásokon. Egy szocialista képviselő szerint alapvetően balek-feladatra keres embert az ellenzéki szerepre készülő MSZP. Azt azonban szeretnék elkerülni, hogy egy túl karakteres ember felborítsa a párton belüli egyensúlyt. A legesélyesebb Mesterházy Attila frakcióvezető, akit sokat dicsérnek, egyik képviselőtársa szerint azonban az a legnagyobb erénye, hogy neki van a legkevesebb ellensége.
Vágólapra másolva!

Kedd este jelenti be az MSZP vezetése, hogy kit javasolnak a párt miniszterelnök-jelöltjének. A jelöltről kedden az MSZP több vezető testülete - a megyei elnökök, a választási felkészülést irányító úgynevezett országos választási bizottság és az elnökség - is véleményt mond. Valószínűleg ezt követően jelentik be, hogy kit javasolnak kormányfőjelöltnek.

Kiss Péter, a párt alelnöke már szombaton bejelentette, hogy kedden várhatóan megnevezik a párt kormányfőjelöltjét, neveket azonban nem akart mondani. Több vezető szocialista politikus hétfőn az [origo]-nak azt mondta: a jelölt valószínűleg Mesterházy Attila frakcióvezető lesz, akiről a végső döntést az MSZP decemberi 12-i kongresszusa mondja ki.

Ne legyen újra paródia

Az elmúlt hetekben több név is felmerült lehetséges jelöltként: köztük volt Bárándy Péter korábbi miniszter, Botka László szegedi polgármester, Mesterházy Attila, Gráf József agrárminiszter, Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke és Kovács László magyar EU-biztos. (Erről itt olvashat részletesen.) November közepén több újság is megírta névtelen forrásokra hivatkozva, hogy Mesterházy lehet a befutó. A sajtóban megjelenő hírek ellenére, hivatalosan minden szocialista politikus tagadta, hogy megszületett volna a döntés.

A párt élvonalához tartozó forrásunk ezt azzal magyarázta, el akarták kerülni a Gyurcsány Ferenc márciusi lemondását követő eseményeket, amikor szinte paródiává fajult a kormányfő utódjának megtalálása. (Erről bővebben itt olvashat.) Valószínűleg ez volt az oka annak is, hogy a jelöltről hivatalosan kedden tárgyalnak először a párt különböző fórumai. Ennek ellenére nem valószínű, hogy elutasítanák Mesterházyt, forrásunk szerint ugyanis az elmúlt hetekben a parlamenti frakcióban, illetve a megyei elnökök között is megszondáztatták a nevét.

"Nem a támogatója több, hanem neki van a legkevesebb ellensége" - mondta az [origo]-nak Mesterházyról egy 1994 óta országgyűlési képviselő MSZP-s politikus. Szerinte azért eshet Mesterházyra a választás, mert kompromisszumkereső alkat, egyforma távolságra helyezkedik el a párt különböző érdekcsoportjai, platformjai között, vagyis nem fogja felborítani a párton belüli erőegyensúlyt. "Mesterházynak nincs arca" - mondta.

Mellette szól az is, hogy a párton belül elismerik frakcióvezetőként. Mesterházyt tavasszal választották frakcióvezetővé, neki kellett biztosítania az együttműködést a kisebbségben kormányzó MSZP és a kormányból kilépő SZDSZ frakciója között. Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista képviselő szerint mellett szól az is, hogy képes volt egyben tartani a meglehetősen heterogén összetételű frakciót.

Lendvaira hasonlít

A korábban az [origo] által megkérdezett szocialisták véleménye megoszlott arról, hogy Mesterházy alkalmas lenne-e a feladatra. Egy részük szerint a frakcióvezető tehetséges és felkészült politikus, aki tud higgadt és megfontolt lenni, de nem riad vissza attól sem, hogy éles hangot üssön meg a vitákban. Mellette szólhat még, hogy fiatal (1974-ben született), mégis jelentős politikai tapasztalata van, az elmúlt fél évben pedig sikeresen biztosította az MSZP-frakció és az SZDSZ maradékának támogatását a Bajnai-kormány intézkedéseihez.

Egy másik képviselő szerint viszont az elmúlt fél évben nem kellett sokat tenni azért, hogy a frakció támogassa a kormányt. Vannak azonban olyan politikusok is, akik szerint Mesterházy nem igazán karakteres politikus, és ez a hiányossága. Nincs például olyan szakterület, amelyre azt lehetne mondani, hogy abban Mesterházy kifejezetten járatos, pedig az MSZP megújításához karakteres emberekre lenne szükség - mondta egy veterán képviselő, aki nem kívánt névvel nyilatkozni a pártja várható miniszterelnök-jelöltjéről.

Azt kritikusai is elismerik, hogy a frakcióvezető nagyon céltudatos, eltökélt abban, hogy megvalósítsa céljait. Egy tapasztalt MSZP-s képviselő szerint a kompromisszumkereső Mesterházy jól egyensúlyozott a párt különböző csoportjai közt, miközben ő maga egyik lobbihoz vagy érdekkörhöz sem tartozik. "Ebben a tekintetben Lendvai Ildikóra hasonlít" - mondta a politikus, aki szerint Mesterházy legnagyobb eredménye, hogy 2006 után kormányzati pozíció vagy komoly vidéki hátország nélkül is az első vonalban tudta tartani magát. Ebben segítségére lehettek jó sajtókapcsolatai is, közvetlen és készséges az újságírókkal. (Mesterházyról itt olvashat bővebben.)

Nevek

Egyik forrásunk szerint a jelöltek közül Mesterházy után Botka László szegedi polgármester lehetett volna befutó. Botka azonban Mesterházyval szemben szókimondóbb, keményebb, gyors döntéseket hozó karakter, aki nem biztos, hogy megfelelt volna a párt összes érdekcsoportjának. Botka nem is vállalta a jelöltséget, korábban a politikus az [origo]-nak is megerősítette, hogy nem akar kormányfőjelölt lenni.

A jelölt kiválasztásában szerepe volt annak is, hogy nem egy hálás feladat, az MSZP ugyanis a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nem fogja megnyerni a választásokat. "Ez egy elég balek-feladat" - fogalmazott forrásunk, szerinte így bőven elég lett volna kormányfő-jelölt helyett mindössze listavezetőt megnevezni.

A Fidesz az elmúlt ciklusokban hamar egyértelművé tette, hogy ki lesz a párt kormányfőjelöltje. Az ellenzéki párt idén is már október 3-án közölte, hogy Orbán Viktorral vágnak neki a tavaszi választásoknak. Az MSZP-ben nem mindig volt egyértelmű a helyzet. Medgyessy Péter lemondása után, 2004-ben szintén több lehetséges név bukkant fel. Ennek ellenére hamar eldőlt, hogy Medgyessy korábbi bizalmasa, Gyurcsány Ferenc jóval esélyesebb jelölt, mint Kiss Péter. Gyurcsány végül az MSZP 2004 augusztusi kongresszusán 453 szavazatot kapott, míg Kiss csak 166-ot. Jóval nyitottabb volt a kérdés 2001-ben, amikor a posztra Medgyessy Péter mellett esélyes volt Kovács László akkori pártelnök, illetve Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő is. Végül a 2001. júniusi kongresszus 99 százalékos többséggel Medgyessy jelöltségét támogatta.

Bár a Fidesz a kormányfőjelöltjét már megnevezte, a választásokra való felkészülés utolsó lépése még hátravan. A közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető párt várhatóan december 12-én fogja jóváhgyani egyéni jelöltjeinek listáját. Az MSZP ugyanezen a napon fogja véglegesíteni a kormányfőjelelölt nevét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről