Sztrájkolnak vasárnap a Malév földi dolgozói

Vágólapra másolva!
Vasárnap sztrájkol a Malév földi kiszolgáló személyzete egy szakszervezet felhívására. A légitársaság szerint az utasoknak ebből nem adódik kellemetlensége, de azt kérték, vasárnap egy órával előbb érjenek ki a reptérre az induló utasok.
Vágólapra másolva!

December 13-án, vasárnap délután fél négytől este fél kilencig munkabeszüntetésre hívta fel a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) a Malév földi kiszolgáló cégének, a Malév GH-nak a dolgozóit - közölte a LESZ pénteken. A sztrájk érintheti a Malév mellett más, a ferihegyi kettes terminálra üzemelő légitársaságokat is - mondta Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője.

A Malév szerint utasai számára nem okoz majd fennakadást a sztrájk, járatot nem törölnek majd, de minimális késések előfordulhatnak. Ugyanakkor a légitársaság azt kéri, az utasok a szokásosnál legalább egy órával korábban érkezzenek ki a reptérre.

A LESZ a Malév GH-nál a nyáron bejelentett megszorítások visszavonásáért és az alapbérek emeléséért hirdette meg a sztrájkot, miután a tárgyalások nem jártak eredménnyel. A szervezet a Budapest Airport (BA) és a BA leányvállalata, a Repülőtéri Üzemanyag-kiszolgáló Kft. (RÜK) vezetésétől a korábbi kollektív szerződés visszaállítását, a kollektív szerződés eltörléséből és a korábbi évek reálbér-csökkenéséből eredő anyagi veszteségek kompenzációját követeli, valamint mindkét cégnél 10-10 százalékos béremelést akar elérni.

A BA szerint súlyos felelőtlenség sztrájkot hirdetni, amikor egész Európában válságban van a légi közlekedés, és a ferihegyi repülőtéren az utasforgalom az eddigi adatok alapján éves összehasonlításban öt százalékkal visszaesett. Az utasforgalom csökkenésén túl több légitársaság is beszüntette az üzemelést Ferihegyre. A BA szerint fontos vívmány, hogy eddig sikerült elkerülni a csoportos létszámleépítést a reptéren.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!