Csak nyelvbotlás lehet a Fideszben az elátkozott szó

Vágólapra másolva!
A korábban százszor elátkozott "reform" szót használta a következő kormány intézkedéseire egy lakossági fórumon Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető. Korábban a Fidesz kerülte a használatát, de egy vidéki fideszes jelölt szerint nem központi utasításra: tudták anélkül is, hogy ez a szó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő nevével fonódott össze.
Vágólapra másolva!

"Meg kell termelnünk azt a pénzt, amit szét tudunk osztani, és ha ez megvan, akkor tudunk többet juttatni az önkormányzatoknak, többet juttatni a családoknak, többet juttatni a reformokra" - mondta csütörtök este, egy gyulafirátóti lakossági fórumon Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics ezzel nem mondott semmi újat, nyilatkozata egy apróság miatt mégis figyelemfelkeltő: pozitív vagy legalábbis semleges értelemben használta a "reform" szót, amely az elmúlt négy év szocialista kormányzásával nőtt össze. Így hosszú idő után először nevezte fideszes politikus reformnak azokat az változtatásokat, amelyeket egy a felmérések alapján várható Fidesz-kormány hajtana végre a választások után (az idézett mondatot 1:03-tól hallhatja az [origo] felvételén).

A végére Gyurcsány is megutálta

A Fidesz az elmúlt években ódzkodott a "reform" szó pozitív értelemben való használatától, amely 2006-tól kezdve Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök nevével fonódott össze.

Gyurcsány új reformkort, az egészségügy, az önkormányzati rendszer, a kampányfinanszírozás reformját ígérte, végül azonban egyiket sem tudta megvalósítani. Nem sokkal lemondása előtt, tavaly februárban már maga is azt mondta egy tévéműsorban: nem szívesen használja a reform szót, tudja, hogy "az emberek úgy utálják..., hogy csak na".

"Tudja azt mindenki"

A reform szó mellőzése ugyanakkor nem tudatos döntés eredménye: egy, az [origo]-nak névtelenséget kérve nyilatkozó fideszes képviselőjelölt szerint nem kaptak olyan utasítást, hogy ne használják. "Tudja azt mindenki, hogy a reform mit jelent Magyarországon" - mondta forrásunk, utalva arra, hogy a Fidesz kommunikációja 2007 óta folyamatosan támadta a kormány reformterveit.

"A megszorítás, a pénzbehajtás, a többszörös adóztatás nem reform" - mondta például Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2008. március 10-én, a vizitdíjról és a tandíjról tartott népszavazás másnapján a parlamentben.

Inkább a változás

A Fidesz gazdasági szakértői ugyanakkor épp azt kifogásolták, hogy szerintük nem történtek valódi reformok: Chikán Attila, az Orbán-kormány első gazdasági minisztere például tavaly novemberben úgy fogalmazott: "Az igazi reformok a sorozatos ígéretek ellenére elmaradtak, nincs mit csodálni azon, hogy az emberek elvesztették bizalmukat az államban, a mindenkori kormányzatban."

A reform szó helyett a Fidesz kommunikációja inkább a változás szót használja, Orbán tavaly decemberben egyenesen "gyökeres és mély változásokról" beszélt. Mivel a Fidesz még nem hirdetett választási programot, a tervezett átalakításokról csak kevés részletet lehet tudni: a pártelnök többször is beszélt például arról, hogy kisebb parlamentet és csökkentett létszámú önkormányzati testületeket akar, de magát a közjogi rendszert nem változtatná meg. A Fidesz ígért új adórendszert is, de részleteket erről egyelőre nem árult el, ahogy arról sem, pontosan mit jelent az egészségügy "megmentése".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!