Kósa volt a legserényebb az új kormány bemutatkozásán

Vágólapra másolva!
A Fidesz által benyújtott törvényjavaslatokhoz Orbán Viktor leendő kormányfő mindössze egyhez, a kettős állampolgárásgról szólóhoz adta a nevét, Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke viszont hét tervezet megírásában is részt vett. A Fidesz javaslatait főként azok a képviselők írták, akik az új kormányban az adott terület felelősei lesznek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor leendő kormányfő a Fidesz által benyújtott törvényjavaslatok közül eddig mindössze egyhez, a kettős állampolgárságról szóló tervezethez adta a nevét. A Fidesz által benyújtott olyan szimbolikus javaslatoknál, mint például a kisebb parlamentről, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről, illetve a háromcsapásról szóló tervezet benyújtói között azonban nem szerepel Orbán neve.

Orbán a választások második fordulója után tartott egyik sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormányfőnek az emberekkel és a sajtóval való kapcsolatát új alapokra kell helyeznie. Orbán szerint a kormányfő dolga merőben más lesz, mint amilyen az elmúlt nyolc évben. Hozzátette: szolgálni akarja az országot, nem pedig az ország tulajdonosa akar lenni. A kampány során pedig Orbán többször is beszélt azokról szimbólikus javalatokról, amelyeket a Fidesz politikusai az elmúlt napokban terjesztettek elő. Igaz, amikor arról beszélt, hogy ezeket még a kormány megalakulása előtt be fogják terjeszteni, pont azt a kettős állampolgárságról szóló tervezet említette, amelyhez ő is a nevét adta.

A legtöbb törvényjavaslathoz, összesen héthez Kósa Lajos, debreceni polgármester adta a nevét. Kósa neve többek között a választási rendszer átalakításáról, a büntetőtörvénykönyv szigorításáról, a parkolás önkormányzati feladatait meghatározó, az önkormányzati képviselőtestületek létszámának csökkentésétől, illetve a kettős állampolgárságról szóló javaslatok írói között is megtalálható. Igaz a kettős állampolgárságról szóló javaslatról eredetileg lemaradt Kósa neve, azt utólag kézzel írták rá.

A benyújtók között valószínűleg azért szerepel a legtöbbször Kósa neve, mert múlt héten a Fidesz ügyvezető alelnökévé választották. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a párton belül a napi operatív ügyek irányítását Kósa veszi át Orbántól. Így többek között a Fidesz számára fontos aktuális ügyekben Kósa szólal meg először.

A javaslatokat jegyző képviselők többnyire azoknak a területeknek lesznek a kormányzati felelősei, amelyekről az általuk írt javaslat szól. A kormányzati, illetve a közigazgatási rendszerrel foglalkozó javaslatokat Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Répássy Róbert - aki várhatóan igazságügyi államtitkár lesz Navracsics tárcájánál - és Rétvári Bence - aki várhatóan ennek a tárcának lesz a parlamenti államtitkára - írta. Semjén Zsolt, aki kormányfő-helyettesként nemzetpolitikával foglalkozik majd, a kettős állampolgárságról szóló és a népszámlálásról szóló javaslathoz adta a nevét.

Ez alól az önkormányzatok érintő törvényjavaslatok jelentenek kivételt. Az önkormányzatok felügyelete az új kormányzati struktúrában a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcához tartozik. Az önkormányzatokkal foglalkozó javaslatokat azonban nem Navracsics, hanem a pártok olyan országosan ismert önkormányzati ügyekben jártas politikusai jegyzik, mint Kósa Lajos, Rogán Antal V. kerületi polgármester, vagy Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről