Tagadott, de bocsánatot is kért a vesztegetéssel vádolt egykori ügyész

Vágólapra másolva!
Részben tagadta bűnösségét a korrupciós bűncselekményekkel megvádolt egykori ügyész, ügyészségi szóvivő, Varga Gergely hétfőn megkezdődött büntetőperében, ugyanakkor azt is állította, hogy utólag kreálnak ellene ügyeket. Az egykori ügyészt - akit kéz- és lábbilincsben vittek a tárgyalásra - vesztegetéssel, befolyással üzérkedéssel, bűnpártolással és sikkasztással is vádolják.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét a korrupciós bűncselekményekkel megvádolt egykori ügyész, ügyészségi szóvivő, Varga Gergely hétfőn megkezdődött büntetőperében, ugyanakkor bocsánatot kért, amiért hivatásához méltatlanul viselkedett. A vád szerint a 31 éves férfi ügyészként megengedhetetlen kapcsolatba került két nővel, egy vádlottal, illetve egy magánszeméllyel, akiknek ügyészként segítséget, közbenjárást ígért, esetenként pénzért. Például azt ígérte, hogy segít ittas vezetés miatt bevont jogosítványt visszaszerezni, letöltendő helyett felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz büntetőperben, illetve körözött személy kézre kerítését hátráltatja.

Varga a nyomozás során csak egyetlen vádpontban tett vallomást a hét közül, hétfőn azonban a bíróság előtt részletesen beszélt az egyes esetekről. Jobbára vitatta a rá nézve terhelő vallomást tevő tanúk vallomásait, ugyanakkor egy-két részletről azt mondta: nagyot hibázott, szégyelli magát és minden érintettől bocsánatot kér, hogy ügyészhez méltatlan magatartásával lejáratta hivatását. Ugyanakkor hozzátette: érzése szerint rosszindulatúan járt el vele szemben a nyomozó ügyészség, utólag próbáltak ellene ügyeket kreálni.

A tárgyalás délután tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyben akár már a nyári ítélkezési szünet előtt elsőfokú ítéletet hirdethet a Fővárosi Bíróság.

A nyomozó ügyészek tavaly júliusban tetten érték Varga Gergelyt egy Budapesthez közeli település bevásárlóközpontjánál, amint éppen egy büntetőperrel kapcsolatos vesztegetési pénzt vett át. Ihász Sándor fővárosi főügyész napokon belül bejelentette, hogy javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt. Sajtóhírek szerint Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került egy nővel, akivel szemben egy csalási ügyben ő képviselte a vádat, és 600 ezer forintért felajánlotta neki, hogy letöltendő szabadságvesztés helyett, felfüggesztettet indítványoz a tárgyaláson. Ennek megfelelő ítélet született, de utána az elszámoláskor összevitatkoztak, mire a nő feljelentette az ügyészt, akit pénzátvétel közben fogtak el a nyomozók.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Varga a hétfői tárgyaláson

Tavaly augusztusban a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Vargát, akit a Központi Nyomozó Főügyészség tucatnyi súlyos bűncselekménnyel vádol, így hat rendbeli, fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel, két rendbeli hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről