Hatósági árról és az alkotmánybírák jelöléséről dönt a parlament

Vágólapra másolva!
Hétfőn szavazhat a parlament a kisfogyasztói energiaszolgáltatás hatósági árának újbóli bevezetéséről. Döntenek arról is, hogy az alkotmánybírákat ezentúl egy nyolctagú, parlamenti erőviszonyoknak megfelelő összetételű bizottság jelölje.
Vágólapra másolva!

Ha az országgyűlés megszavazza a házszabálytól való eltérést, akkor hétfőn - az általános és a részletes vita mellett - akár el is fogadhatják a fideszes Rogán Antal által benyújtott, a földgázellátásról, valamint a villamosenergiáról szóló törvény módosítását. Az előterjesztés alapján ismét hatósági ára lenne a lakossági és a kisfogyasztói energiának, az árakat az illetékes miniszter határozná meg (a hatósági ár újbóli bevezetéséről itt olvashat).

Hétfőn szavaz a parlament a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozattervezetről is, amelyet fideszes és KDNP-s képviselők - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - nyújtott be. A Fidesz szerint a politikai nyilatkozattervezet elfogadására azért van szükség, mert Magyarországon olyan volumenű változás következett be a parlamenti választások eredményeképpen, amely egy új politikai-társadalmi helyzetet teremtett. Lázár János, a párt frakcióvezetője erről korábban úgy fogalmazott: ennek az új korszaknak a nyitányaként, az új társadalmi és gazdasági viszonyok és az újonnan felálló kormány működési elveinek meghatározására, valamint a parlament tevékenységének a keretbe foglalására szükséges egy politikai nyilatkozatot elfogadni.

A napirend szerint hétfőn döntenek az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről, majd az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság létrehozásáról is.

Szintén hétfőn kerül a parlament elé az a Mátrai Márta fideszes országgyűlési képviselő és Lázár János frakcióvezető által benyújtott törvényjavaslat, amely változtatna az alkotmánybírák jelölésének szabályain. E szerint a jövőben nem a parlamenti pártok frakciójának egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tenne javaslatot a testület tagjaira, hanem a pártok által szerzett mandátumok arányának megfelelő összetételű, nyolctagú bizottság. A kormánypártoknak így nagyobb befolyást biztosító javaslata ellen több civil szervezet is tiltakozott (erről bővebben itt olvashat), az MSZP és az LMP is bírálta a jelölőbizottság összetételének megváltoztatását, azonban a Fidesz és a KDNP rendelkezik a törvénymódosítás megszavazásához szükséges, kétharmados többséggel.

Ugyancsak része a fideszes javaslatnak, hogy eltörlik azt a szabályt, miszerint az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához a parlamenti képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!