Pénzt ad a kormány az egykori államfők szívügyeire

Vágólapra másolva!
Életük végéig autót és kétfős titkárságot biztosítana az állam a volt köztársasági elnököknek a kormány pénteken benyújtott törvénymódosító javaslata szerint. Lakás és fizetés eddig is járt a volt államfőknek, ezután költségtérítést is kaphatnának, és támogatnák anyagilag a közéleti tevékenységüket. Az új szabályokat még a jövő hét végéig tartó ülésszakban szeretné elfogadtatni a kormány.
Vágólapra másolva!

Eltörölné a volt államfőnek járó juttatások időbeli korlátját az a törvénymódosítás, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek Orbán Viktor miniszterelnök és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A tervezet szerint a jövőben a volt államfőket a tiszteletdíj és a lakáshasználat mellett életük végig gépkocsihasználat illeti meg, és kétfős titkárságot is fizetne nekik az állam. A jelenlegi szabályok szerint autó legfeljebb annyi ideig jár a volt államfőnek, amennyi ideig hivatalban volt, és évente legfeljebb harmincezer kilométerre, titkárságot pedig csak hivatali idejének felére kap.

A javaslat egy újítást is tartalmaz: a volt államfőnek, ha legalább két évig betöltötte hivatalát, ezentúl a költségvetésben külön meghatározott előirányzatból fedezik a közéleti részvételeinek, közcélú felajánlásainak, adományainak és vállalásainak a költségét is. Az összeg felett a volt államfő rendelkezik.

A javaslat indokolása szerint a módosítás célja az, hogy a volt államfő tapasztalatával, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni. Az indoklás arra is hivatkozik, hogy ha a volt köztársasági elnök feladatának ellátásához szükséges pénzt a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetéséből állják, akkor a volt államfő a mindenkori kormánytól függetlenül tudja ellátni feladatát.

A javaslathoz Orbán Viktor miniszterelnök egy levelet mellékelt az országgyűlés elnökének, ebben a közelgő államfő-váltás miatt a módosítás sürgős tárgyalását kéri. Ha a házelnök elfogadja a miniszterelnök kérést, a parlament még a 22-ig tartó rendkívüli nyári ülésszakban szavaz a javaslatról. A módosításhoz a képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Ha elfogadják, akkor már augusztus 6-án hatályba lép, azaz Sólyom Lászlóra is vonatkozni fog, de a javaslat egyébként is előírja, hogy a tisztséget korábban betöltőkre is alkalmazni kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!