Vágólapra másolva!
Mindig nagyon érdekes kérdés, hogy vajon itthon kinek van a legtöbb követője Facebookon, Instagramon? Korábbi elemzéseknek köszönhetően nyomon követhetjük, hogyan alakult idén év elejétől a követők száma a közösségi média világában a magyar sportolókat tekintve, kik a legnagyobb nyertesek és a legnagyobb vesztesek. Már csak azért is érdekes a kérdés, mert 2024 nyarán labdarúgó-Európa-bajnokságot és olimpiát is rendeztek, előbbit Németországban, utóbbi a francia fővárosban, Párizsban, ezek az események pedig fantasztikus magyar sportsikereket, örökké emlékezetes pillanatokat hoztak, amelyek miatt újabb rajongókat szerezhettek a sportolók.

A közösségi média az életünk kikerülhetetlen részévé vált, kevés olyan ember létezik Magyarországon is, aki nem lenne fent valamelyik közösségi oldalon.

Szoboszlai Dominik, Liverpoolm közösségi média
Szoboszlai Dominik a közösségi média világában is olyat tett, amelyre korábban egyetlen magyar sportoló sem volt képes
Fotó: Paul ELLIS / AFP) 

A sportolóknak különösen fontos, hogy ott legyenek a világhálón, és ne csak a teljesítményükkel, hanem olykor betekintést engedjenek a magánéletükbe is.

Közösségi média: Szoboszlai Dominik az Instagram királya, a Facebookon is lépked előre

2023 júliusában még csak a tizedik helyen állt a magyar sportolók között Szoboszlai Dominik a Facebookon, addig idén januárban már a harmadik volt. A Sportmarketing elemzéséből megtudhattuk, hogy a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitányának követőtábora 127 ezerrel nőtt, köszönhetően annak, hogy nyáron a Liverpoolba igazolt. 

Az angol topklub és a Premier League a globális figyelem középpontjában áll, Szoboszlai pedig gyorsan és nagyon jól felvette a ritmust, így hamar a szurkolók és a média kedvencévé vált.

Ezt követően a következő fél évben nem sokat változott a Liverpool magyar sztárjának a helyzete, tábora csak kis mértékben, 12 ezerrel nőtt nyárig, ekkor 205 ezer követővel büszkélkedhetett. Azóta véget ért a labdarúgó-Európa-bajnokság Németországban, ahol Szoboszlai vezetésével végül a csoport harmadik helyén zárt Marco Rossi csapata - Svájc és Németország ellen kikapott, Skóciát 1-0-ra győzte le -, végül nem jutott a nyolcaddöntőbe a legjobb csoportharmadikok között.

Mivel az igazi nagy csoda elmaradt, így Szoboszlai Dominik követőszáma sem nőtt nagy mértékben, a cikk írásának pillanatában 210 ezernél járt a számláló, azaz 5 ezer rajongóval sikerült növelni a számot. Ez pedig még mindig a harmadik helyre elég. Hogy ki az első kettő helyezett a Facebookon, arról majd kicsit később.

Előtte jöjjön Szoboszlai és az Instagram-követők száma. A magyar válogatott csapatkapitánya összességében ezen a platformon még nagyobbat nyert a Liverpoolba igazolása után: 

Szoboszlai röpke egy hónap alatt az akkori 435 ezer követőjéhez több mint 500 ezer újabb csatlakozott, ez a szám még közel 1,3 millióval nőtt alig fél év alatt, majd átlépte a kétmilliós álomhatárt is. Ez addig egyetlen magyar sportlónak sem sikerült.

"Hatalmas potenciál van Szoboszlaiban, ez a 2,2 millió Insta-követő még messze nem a vége, ennek a többszöröse lehet az évek során. Nem felelőtlenség kijelentem, ha nem törik meg a karrierjét, akkor milliókkal fog emelkedni ez a szám. 

Dominik nagyon jól mozog ebben a világban is. Liverpoolba kerülése és a magyar válogatottnál bízik, hogy ő lett a csapatkapitány, sokat lendített a népszerűségén. Gyorsan és nagyon jól felvette a ritmust, 

így hamar a szurkolók és a média kedvencévé vált. A pontos adatokat nem ismerem, de meggyőződésem, hogy a követők többsége nem is magyar, hanem külföldi már" – mondta a korábban Szabados Gábor sportközgazdász.

És igaza is lett: Szoboszlai Dominik tovább növelte az előnyét, és 316 ezer új követőjének köszönhetően már nyáron már a 2,5 milliós álomhatárt is átlépte. Ezzel már akkor toronymagasan neki volt a legnagyobb a tábora a magyar sportolók közül. Az Európa-bajnokságot követően pedig tovább növekedett ez a szám, még ha "nem is sokkal", ugyanis ma már 2,6 millióan követik a magyar sztárfocistát.

Még mindig Hosszú Katinka a legnépszerűbb magyar Facebook-sportoló

Visszatérve a Facebookra, érdemes megnézni, kik azok a magyar sztársportolók, akiket még Szoboszlai Dominiknél is többen követnek. A legtöbb Facebook-követővel rendelkező magyar sportolók TOP 10-es listáján január és nyár között nem történt jelentős változás sem a sorrendet, sem a táborok méretét tekintve.

Újdonságot csupán az jelentette, hogy Kempf Zoltán új szereplőként a tizedik helyre lépett előre, Dzsudzsák Balázst kiszorítva az elit körből.

És akkor jöjjön az első két hely: az élen 467 ezer követővel továbbra is Hosszú Katinka állt, akit 392 ezres táborral Keszthelyi Vivien követett. Hosszú Katinka 2021-ben állt rajthoz utoljára, de hivatalosan egyelőre nem jelentette be a visszavonulást, így továbbra is aktív sportolónak számít és ezért szerepel a listán. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő nem volt ott a párizsi olimpián, ez meg is látszik, mivel nyár óta ezer követővel kevesebbje van, jelenleg 466 ezren követik. Persze ez is jócskán elég az első helyhez, mivel a második, autóversenyző Keszthelyi Viviennek 394 ezer követője van jelenleg. Bár mostanában nem lehet róla túl sokat hallani, így is növekedett a követőtábora.

Hosszú Katinka már a Dancing with the Starsban bizonyíthat
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Ladóczki Balázs - Origo

Az első tízben egyébként a focisták és az úszók vannak túlsúlyban, a már említett sportolók mellett olyan nevek találhatóak még, mint a magyar válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán, vagy éppen Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Michelisz Norbert és Stollár Fanny. Gulácsi és Orbán ott volt az Eb-n, míg Kapásnak a párizsi volt az utolsó olimpiája.

Az első három helyezett a Facebookon:

  1. Hosszú Katinka: 467 ezer
  2. Keszthelyi Vivien: 392 ezer
  3. Szoboszlai Dominik: 210 ezer

A focisták uralják az Instagramot a magyar sportolók között

Azt már korábban elárultuk, hogy nem nagy meglepetésre Szoboszlai Dominik áll az élen 2,6 millió követővel. A másik magyar “milliomos” sportoló, a debreceni Dzsudzsák Balázs található, aki nyáron még 1,75 millió követővel rendelkezett, most 1,7 millióval. Szalai Attila - aki jelenleg nagyon nehéz napokat él meg, ugyanis a Hoffenheimben nem játszik, közben pedig a magyar válogatottból is kikerült - ugyan magabiztosan áll a dobogó harmadik fokán, de január óta ismét jelentősen esett a rajongói száma, előbb nyárig több, mint 32 ezerrel mutatott kevesebbet nála a számláló, majd mostanáig újabb 24 ezret bukott, jelenleg 520 ezren követik a magyar Bundesliga-játékost.

Horváth Laura negyedik helye több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt ő a legnagyobb Instagram-táborral rendelkező női sportoló, másrészt annak köszönheti a listán való szereplését, hogy tavaly súlyemelésben országos bajnoki címet szerzett. 

Horváth Laura
Horváth Laura a nők között első az Instagramon
Fotó: instagram.com/laurahorvaht/

Ez utóbbi azért fontos részlet, mert ő elsősorban a crossfit világából ismert, 2023-ban megnyerte a crossfit nem hivatalos világbajnokságának számító Crossfit Games-t. Ráadásul nyár óta növelni is tudta a követői számát nyolcezerrel, így most 460 ezren követik. Ha így folytatja, hamarosan veszélybe kerül Szalai Attila dobogós helye.

A januárban még újoncként szereplő Kerkez Milos – Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan – tovább profitált az angol Premier League-re irányuló globális figyelemből, tábora 120 ezerrel bővült, ennek köszönhetően két helyet is előre tudott lépni a nyáron. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy bár ott volt az Eb-n ő is, jelenleg már "csak" 436 ezer követője van, ami azt jelenti, hogy ötezerrel csökkent nyár óta.

Érdekesség még, hogy legalább 200 ezer követő szükséges ahhoz, hogy erre a listára fel lehessen kerülni. Ez eddig felsorolt sportolók mellett olyan nevek vannak a legjobbak között, mint Botka Endre, Gróf Dávid, Hosszú Katinka vagy éppen Kempf Zozó.

Az első három helyezett az Instagramon:

  1. Szoboszlai Dominik: 2,6 millió
  2. Dzsudzsák Balázs: 1,7 millió
  3. Szalai Attila: 520 ezer

Mi a helyzet a párizsi olimpia hőseivel?

A 2024-es párizsi olimpián számos magyar sportoló okozott nagy örömet az országnak: hat arany, - hét ezüst, - és hat bronzéremnek örülhettünk. Többek között olyan sztárok okoztak örökké emlékezetes pillanatokat, mint például Milák Kristóf, Kós Hubert, Rasovszky Kristóf, Szilágyi Áron vagy éppen Gulyás Michelle.

Ám hiába értek el fantasztikus eredményeket, egyik olimpiai érmesünk sincs ott a legjobbak között, ha a közösségi oldalakat vizsgáljuk.

Már csak az aranyérmeseket vizsgálva is érdekes, hogy egy olimpiai elsőség sem elég ahhoz, hogy valaki nagyot lépjen előre, esetleg ott legyen az élmezőnyben. Kós Hubertet az Instagramon 30 ezren, Milák Kristófot 112 ezren, Rasovszky Kristófot 13 ezren, Márton Viviánát 16,8 ezren, Gulyás Michelle-t 22,3 ezren, míg a férfi párbajtőrcsapat tagjai (Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid) közül Siklósit követik a legtöbben, de őt is "csak" 15,9 ezren. Eléggé lehangoló, hogy az olimpiai bajnok csapat másik három tagját alig, Nagy Dávid például 2,5 ezer rajongóval rendelkezik csak. A Facebookon sem jobb a helyzet, sőt, így azzal ebben az esetben nem is érdemes nagyon foglalkozni.

Azért pozitívumként érdemes megemlíteni, hogy Szilágyi Áront a Facebookon 59 ezren, míg az Instán 42,3 ezren követik. Ez már azért magyar viszonylatban szép számnak mondható, de így sem ér egyik oldalon sem top10-et, ahogy Milák Kristóf 112 ezer rajongója sem. Ami talán még ennél is érdekesebb, hogy az olimpián elért sikerek ellenére nem nőtt egyik sportoló követőtábora sem nagyot.

A párizsi olimpia alatt szinte nem telt úgy el nap, hogy ne hallottuk volna a bokszoló Hámori Luca nevét, aki a női versenyben férfiként induló Imane Helif ellen maradt végül alul. A sportolónő nagyot nyert az ötkarikás játékokkal, az Instagramon 40 ezer követője lett, míg a Facebookon 11 ezer, amivel gyorsan a legjobbak közé került az olimpikonok között.

A gyönyörű Szűcs Luca, Páriszban meghódította a férfiak szívét
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban a legnagyobbat nem ő, hanem a kardozó Szűcs Luca nyerte - a női kardcsapat tagjaként 6. lett az olimpián -, ugyanis a gyönyörű sportolónőt a nemzetköz sajtó is felkapta, aki mára már 128 ezer követővel büszkélkedhet. 

Ám mivel minimum 200 ezer kell a top10-hez az Instagramon, így oda nem fért be, de a most vizsgált sportolók között Milákot is megelőzve már az élen áll.

Ezekből a számokból is látszik, hogy magában nem elég a fantasztikus sportteljesítmény ahhoz, hogy valaki király vagy éppen királynő legyen a közösségi oldalakon.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!