Tiltakozik a kormány a Washington Postnál az Orbán-cikk miatt

Vágólapra másolva!
Levelet írt a Washington Postnak Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután a tekintélyes amerikai napilap hétfőn szerkesztőségi cikkében keményen bírálta Orbán Viktor kormányfőt. Kovács szerint különösen azt nehezményezték, hogy a cikk az államfővé választott Schmitt Pált Orbán egyik nacionalista szövetségesének nevezte.
Vágólapra másolva!

Levélben reagált a Washington Post amerikai napilap Orbán Viktor kormányfőt bíráló szerkesztőségi cikkére Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács az [origo]-nak azt mondta: különösen azt kifogásolták, hogy a napilap az olimpiai bajnok Schmitt Pálra utalva azt írta, hogy a kormányfő nacionalista szövetségesének egyikét választották meg köztársasági elnöknek.

A Washington Post hétfőn közölt cikkében foglalkozott Orbánnal. A szerkesztőségi álláspontot tükröző cikkek között megjelent írás megemlíti, hogy az új Orbán-kormány első intézkedései között volt a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása. A szerző szerint Orbán így "újra azokkal cimborált", akik soha nem tudták elfogadni az 1920-as trinanoni szerződést.

A cikk sorra veszi a Fidesz médiát érintő törvényjavaslatait. A napilap az MSZP vezetőjét idézve azt írja: ezeknek a törvényjavaslatoknak a hatása az lenne, hogy a közmédia pártmédiává válna. A cikk szerint a kommunizmus összeomlása óta nem láttak ilyet Közép-Európában.

A publicisztika szerint Orbán kétharmados parlamenti többsége lehetőséget teremt arra, hogy keresztülvigyen fontos gazdasági reformokat. "Ha ehelyett a demokratikus intézményeket gyengíti, azzal csak azt éri el, hogy újra nemkívánatos személlyé válik a nyugati fővárosokban" - olvasható a Washington Postban.

A cikk szerdán a parlamentben is szóba került. Mandur László MSZP-s képviselő idézte a médiatörvény vitájában a Washington Post szerkesztőségi cikkét. Pálffy István, a KDNP vezérszónoka válaszában azt mondta: a lap a magyar szocialisták véleményét ismétli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!