Hazahozták Thaiföldről a csalással gyanúsított magyar férfit

Vágólapra másolva!
Budapestre szállították hétfőn azt a magyar férfit, aki ellen korábban több nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A férfi a feltételezések szerint thaiföldi nyaralásokkal és luxuskocsikkal is trükközött.
Vágólapra másolva!

Hazahoztak Thaiföldről hétfőn egy nemzetközileg körözött magyar férfit, aki a nyomozás adatai szerint több mint 60 millió forint kárt okozott különböző gazdasági jellegű bűncselekmények elkövetésével. A megbilincselt férfi hétfőn több rendőr kíséretében, egy bécsi járattal érkezett a Ferihegyi repülőtérre. H. Z. Árpádot az Interpol magyar nemzeti irodája átadja a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi kapitányságának, ahol kihallgatják - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Elköltötte mások utazási pénzét

A férfit többek között azzal gyanúsítják, hogy 2007 óta több csalást elkövetett.

A rendőrség közleménye szerint H. Z. Árpád egyik módszere az volt, hogy egy cég képviseletében több embernek azt ígérte, hogy Spanyolországba (Tenerifére) és Thaiföldre kedvezményes árú repülőjegyeket biztosít. Erre a célra különböző összegeket vett át a sértettektől, azonban az utazásokat csak eleinte biztosította, később már csak az előleget vette át, de az utazás már nem jött létre, mert az összegyűjtött pénzt saját célra fordította. Eddigi adatok alapján több mint 60 sértettről van tudomása a rendőrségnek

A repülőjegyeket utazási irodáktól foglalta le, akiket szintén megkárosított, azzal, hogy a jegyek ellenértékét nem fizette meg, vagy csak kis mértékben teljesítette kötelezettségét.Ezekben az ügyekben a BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság indított eljárást jelentős értékre elkövetett csalás, és jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Luxuskocsikat ígért kedvező áron

Ahogy korábban az [origo]-nak nyilatkozó ismerőei is mondták, H. Z. Árpád másik módszere az volt, hogy luxusautókat kínált kedvező áron - közölte a rendőrség. Minden esetben átvette, vagy átutaltatta az előleget, de a teljesítés sosem következett be. A szerződések megkötése után még néhány alkalommal kapcsolatba tudtak vele lépni a sértettek, akkor azonban arról tájékoztatta őket, hogy a szállítási határidőt csak hosszabb időre tudja vállalni, majd soha többé nem tudták elérni őt.

A nyomozás adatai szerint először Budapesten, 2008. június 26-án vett át előleget azért, hogy lízing vagy banki hitelügyletből visszavett autót vásároljon az akkori sértettnek. A BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást ebben az ügyben és még további négy esettel összefüggésben.

Ezt követően még két esetben vett át különböző összegeket a jóhiszemű autóvásárlóktól, melyekkel kapcsolatban a BRFK VII. kerületi Rendőrkapitányság indított eljárást jelentős kárt okozó csalás, és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányság csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

2008. december 30-án már a Pécsi Rendőrkapitányságon is indult nyomozás H.Z. Árpád ellen, aki egy pécsi kft. székhelyén kötött szerződést a feljelentővel. A megállapodás szerint egy Lexus GS 450H típusú hibrid gépkocsit kellett volna nagyon kedvező áron leszállítania a gyanúsítottnak. A Pécsi Rendőrkapitányság csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Az eljárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben érintett kerületi rendőrkapitányságai és a Pécsi Városi Rendőrkapitányság folytatja le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!