A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vitatott ötletet rakna vissza a médiatörvénybe egy módosító javaslat

Vágólapra másolva!
Két módosító javaslatot nyújtott be a hétfői zárószavazás napján a Balsai István fideszes képviselő által vezetett alkotmányügyi bizottság a médiatörvény tervezetéhez. Az egyik visszatérne a december elején módosított eredeti javaslathoz, amlynek értelmében a megbírságolt médiumoknak előre ki kéne fizetniük a bírságot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn két módosító javaslatot nyújtott be a Balsai István fideszes képviselő által vezetett alkotmányügyi bizottság a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslathoz, amelynek a zárószavazását hétfőn tartják a parlamentben.

Az eredeti javaslat szerint a televíziós és rádiós hírműsorokban a bűnügyi témájú hírek nem tölthetnek ki többet a műsor időtartamának 20 százalékánál. Az alkotmányügyi bizottság javaslata szerint ez éves átlagra vonatkozna, azaz egy évben összesen tartalmazhatna legfeljebb 20 százalékban bűnügyi híreket egy hírműsor. Az indoklás szerint a módosító azt a célt szolgálja, hogy az eredeti javaslat ne lehetetlenítse el a közvélemény megfelelő tájékoztatását, illetve ne sértse aránytalanul a szerkesztési szabadságot.

A másik módosító egy december eleji módosítást változtatna vissza az eredeti javaslatra. Egy december 2-i, L. Simon László fideszes és Pálffy István KDNP-s képviselő által benyújtott módosítás szerint az eredeti javaslattal szemben mégsem lennének azonnal végrehajtandók a Médiatanács által a tévékre, rádiókra, nyomtatott és internetes újságokra kiszabott büntetések. A Balsai elnökölte bizottsága javaslata azonban ezt az eredeti előterjesztésre módosítaná vissza, azaz hogy a Médiatanács határozatai ellen bírósághoz lehet ugyan fordulni, de a bírság megfizetését ez nem függesztette volna fel. Az új módosítás tehát azt jelentené, hogy a megbírságolt tévék, rádiók és lapok csak utólag kapták volna vissza a pénzüket, ha a bíróság mégis nekik ad igazat. Az indoklás szerint a módosító javaslat a hatóság felügyeleti tevékenységének hatékonyságát célozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!