Fővárosi fideszesek sietnek a Rogánnal csatázó Tarlós segítségére

Tarlós István és Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Csak a költségvetés csütörtöki megszavazása előtt dől el, hogyan rendeződik az a konfliktus, amely Tarlós István főpolgármester és Rogán Antal belvárosi polgármester között alakult ki az idegenforgalmi adók elosztása körül. Az [origo] információi szerint több fővárosi fideszes parlamenti képviselő is megpróbálja majd meggátolni Rogán javaslatát, amelynek értelmében az általa vezetett kerülethez kerülne az eddig közös kasszába folyó idegenforgalmi adóbevétel jelentős része.
Vágólapra másolva!

Az utolsó pillanatig nyitott marad az a konfliktus, amely a jövő évi költségvetés összeállítása során Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere és Tarlós István fideszes támogatással megválasztott főpolgármester között alakult ki. A konfliktus oka, hogy Rogán szeretné elérni, hogy az idegenforgalmi adót ne a fővárosi önkormányzat szedje be, hanem a kerületek dönthessék el, élni akarnak-e ezzel.

Rogán eredeti javaslatát december 6-án a kormánypárti képviselők szavazatával már elfogadta a parlament, az erről szóló vita azonban még nem zárult le a Fideszben. Az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő fideszes képviselők szerint csütörtökön dönti el a Fidesz parlamenti frakciója, hogy azt véglegesen támogatni fogja-e, vagy sem. Csütörtökön tartják a jövő évi költségvetésről szóló végszavazást, előtte azonban lehetőség van "koherenciazavart kiküszöbölő javaslatok" benyújtására. Egy ilyen javaslattal dönthetnek Rogán kezdeményezésének felülírásáról.

Milliárdokon megy a harc

Több fővárosi fideszes az [origo]-nak azt mondta, hogy a fővárosi önkormányzatnak körülbelül évi 3-3,5 milliárd forint bevétele van az ingatlanadókból, amelyet a szálláshelyek tulajdonosai fizetnek be. Ha Rogán javaslatának megfelelően az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy ezt maguk szedjék be, akkor körülbelül 1,5-1,7 milliárd forinttól esne el a főváros, és a pénz jelentős része a Rogán által irányított V. kerülethez kerülne, ahol a legtöbb szálloda működik.

A főváros éves költségvetése 500 milliárd forint, ehhez képest nem jelentős ez az összeg, a jelenlegi anyagi helyzetben - többek között a BKV veszteséges működése miatt - azonban minden forintra szüksége van a fővárosnak. Az általános takarékoskodás miatt korábban fideszes politikusok is jelezték, számolni kell azzal, hogy a költségvetés készítése során konfliktusok lesznek a párt egyes csoportjai és képviselői között. Ehhez képest végül viszonylagos csendben zajlott a vita, az egyetlen nyilvánosságot kapott konfliktus Rogán javaslata körül alakult ki.

December közepén a Blikk írt arról, hogy adóbevételek elosztása miatt konfliktus alakult ki Rogán és a fideszes támogatással megválasztott Tarlós István főpolgármester között. Egy fideszes parlamenti képviselő az [origo]-nak azt mondta, hogy Rogán és Tarlós között az ügyben éles ellentét alakult ki, a konfliktus azonban nem akkora, hogy szakítópróbát okozzon a két politikus között. A képviselő szerint Orbán Viktor kormányfő nem avatkozott bele a vitába.

Fővárosi fideszesekben bízhat Tarlós

Tarlós az [origo]-nak adott interjújában nem akart senkit megnevezni, akivel konfliktusa lenne a Fideszben, így többek között Rogánt sem említette, azt azonban nehezményezte, hogy vannak, akik forráselvonásokat kezdeményeztek a fővárostól. "Lehet, hogy a város végső soron az eddigiekhez képest majd enyhén pozitív szaldót tud bemutatni, de aki fővárosi képviselő létére fővárosellenes intézkedéseket kezdeményez, az jobb, ha levonja a konzekvenciát" - fogalmazott a párton kívüli, de a főpolgármesterséget a Fidesz jelöltjeként elnyert Tarlós.

A Fidesz egyik parlamenti képviselője azt [origo]-nak azt mondta, lehetséges, hogy Rogán alulmarad a Tarlóssal folytatott küzdelemben, több fővárosi képviselő ugyanis a javaslatával ellentétes tervezetet terjeszt majd be. Erre számít egy másik, fővárosi fideszes politikus, aki arról beszélt, hogy több fővárosi fideszes azért nem ért egyet a javaslattal, mert azzal nem minden kerület járna jól. A politikus szerint jelenleg több kerületi önkormányzat nincs felkészülve az idegenforgalmi adó beszedésére, nincs meg az ehhez szükséges adminisztrációjuk. Ráadásul több kerület jobban jár a jelenlegi megoldással, vagyis azzal, hogy a fővárostól normatívát kapnak a befolyó adókból - tette hozzá a fővárosi fideszes politikus.

Rogán a sajtófőnökén keresztül azt közölte azt [origo]-val, hogy az önkormányzati törvény szerint eddig is lehetőség volt arra, hogy az idegenforgalmi adót a kerületek vessék ki, ezt azonban az előző ciklusokban a főváros szedte be, amiről a Belvárost nem kérdezték meg. Az V. kerület az elmúlt években évi 10 millió forintot kapott vissza az adóból, miközben 100 millió forint értékben hajtott végre közterületi fejlesztéseket, többek között a szállodák közelében - közölte Rogán sajtófőnöke. Szerinte ezeknek a beruházásoknak a fedezete lehetne az ingatlanforgalmi adó. Rogán számításai szerint, ha az V. kerület szedné be az adót, akkor a jelenlegi 10 millió helyett 600 millió forint bevetéle lehetne az önkormányzatnak. Rogán javaslata szerint az önkormányzatok maguk dönthetnék el, hogy élni akarnak-e az adóbeszedés jogával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről