Hétfőn szavaznak a százmilliós bírságoknak utat nyitó médiatörvényről

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben többször is kritizált új médiatörvény tervezetéről, a nők 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíjáról, illetve a kormányfő által is jegyzett, magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról szavaz hétfőn az országgyűlés. Idén a héten ülésezik utoljára a parlament.
Vágólapra másolva!

Hétfőn számos törvényről tart zárószavazást az országgyűlés, köztük a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról is szavaznak, amely a korábbi médiatörvényt váltja majd fel.

A tervezetet az utóbbi hetekben szakmai szervezetek, illetve az ellenzéki pártok azért támadták, mert szerintük túlzottan erős jogköröket adna a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácsnak. A testület járna el hatóságként a médiaszolgáltatók és az írott sajtó esetén is.

Az országos napilapokra és internetes portálokra a Médiatanács legfeljebb 25 millió, hetilapokra 10 millió forint bírságot szabhatna ki. A jelentős befolyással bíró médiaszolgáltatókat akár 200 millió forintos bírsággal is sújthatná, a műsor-szolgáltatási jog felfüggesztése, vagyis a képernyő elsötétítése akár egy hétig is tarthatna. A javaslat elfogadásához kétharmados többségre van szükség, a tervezetről itt olvashat részletesen.

Hétfőn szavaz a parlament az Orbán Viktor kormányfő mellett Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Lázár János frakcióvezető, illetve Selmeczi Gabriella által jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatról. A tervezet adómentes nyugdíjpénztári hozamot ígér az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell.

Zárószavazást tartanak arról a törvényről is, amely lehetővé teszi a nők negyvenévnyi munka utáni nyugdíjba vonulását. (A Fidesz egyik kampányígéretének megvalósításáról itt olvashat részletesen). Szavaznak arról a törvényről is, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzati képviselő-testületek ne csak a polgármester fizetésének emelésébe, hanem a csökkentésébe is beleszólhassanak. Szintén szavaznak a jövő évi költségvetéshez beadott második körös, a fejezeteken belüli átcsoportosítást lehetővé tevő módosító indítványokról.

A fideszes Rogán Antal által beterjesztett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát lehetővé tevő javaslat ugyan nem szerepel napirendben, de a Fidesz-frakció várhatóan kezdeményezi a napirend kiegészítését. A házbizottság csütörtöki ülésén kiderült, hogy a kormány továbbra sem támogatja az előterjesztést. Rogán korábban azt mondta, hogy a frakció eddig a benyújtást támogatta, és amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát. Orbán Viktor kormányfő csütörtökön szóvivője útján azt közölte, hogy az ügyben a frakció döntésének megfelelően fog szavazni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!