NSZ: Kövér az utolsó pillanatban beadott módosítók miatt változtatna a házszabályon

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint Kövér László házelnök úgy módosítaná az országgyűlés házszabályát, hogy azoknak a zárószavazás előtti módosító indítványoknak elfogadására is jogszerűen kerülhessen sor, amelyek nem illeszkednek szigorúan a hivatkozásként használt, úgynevezett "koherenciazavar" passzushoz.
Vágólapra másolva!

Kövér László "partner ahhoz", és gondolkodik azon, hogyan lehetne ősszel úgy módosítani az országgyűlés házszabályát, hogy azoknak a zárószavazás előtti módosító indítványoknak elfogadására is "korrekten és jogszerűen" kerülhessen sor , amelyek "nem illeszkednek szigorúan a koherenciazavarhoz" - a Népszabadság értesülése szerint a fideszes házelnök ezt jelezte az egyik házbizottsági ülésen, még a parlamenti ülésszak alatt.

A napilap csütörtöki számában megjelent írás emlékeztet arra, hogy éppen a parlament nyári szünet előtti utolsó napján háromszor ülésezett az alkotmányügyi bizottság - egyszer még éjfélkor is -, mert a Fidesz-elnökség döntése után, Lázár János Fidesz-frakcióvezető közreműködésével az alkotmányügyi bizottság olyan módosító indítványt terjesztett elő, amellyel felülírták a KDNP által jegyzett egyházügyi törvényjavaslatot.

A módosító indítványt a végszavazás előtti utolsó pillanatokban koherenciazavar címén adták be, és noha lényegi tartalmi módosításról volt szó, az alkotmányügyi bizottság házszabályszerűnek ítélte az eljárást. Az ellenzéki pártok tiltakoztak, mert a koherenciazavarra való hivatkozással elfogadtatott módosító indítvány megismerésére rendkívül kevés idejük maradt a képviselőknek.

Emellett azért is sérelmezte az ellenzék a történteket a lap szerint, mert a "koherenciazavar" klauzula a kormánypártoknak alapot teremt arra, hogy egy-egy törvényhez a szavazás előtti utolsó órákban olyan tartalmú módosításokat is előterjesszenek, amelyek egészen más témáról szólnak, mint a szavazásra váró törvény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!