Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Dunántúli Napló: Felszámolást rendeltek el a Pécsi Vízmű ellen

Vágólapra másolva!
Felszámolási eljárás megindítását rendelte el a napokban a Pécsi Vízmű Zrt. ellen a Somogy Megyei Bíróság, mert az nem fizetett ki egy 20 millió forintos vízdíjat - értesült a Dunántúli Napló. A döntés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Egy 2008-as tartozás ki nem fizetése miatt rendelt el felszámolási eljárást a napokban a Somogy Megyei Bíróság a Pécsi Vízmű Zrt. ellen - értesült a Dunántúli Napló. A lap úgy tudja, hogy a felszámolási eljásást a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. kezdeményezte, mintegy 20 millió forintos vízdíj ki nem fizetése miatt. A döntés első fokon született, Nyirati István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója már közölte, hogy fellebbezni fognak.

A Dunántúli Napló megkereste Szabó Ivánt, a Pécset a Pécsi Vízmű Zrt. elleni perben képviselő ügyvédet. A jogász is tudott a felszámolási eljárás elrendeléséről. Arra a kérdésre, hogy ez miként érintheti a Pécsi Vízmű francia tulajdonosa, a Suez Environnement és Pécs közti kártalanítási ügyet, azt felelte, szerinte nyilvánvaló, hogy a részvények árát is befolyásolhatja, ha egy felszámolás alatt álló társaságról van szó.

Mint arról korábban beszámoltunk, közel nyolcmilliárd forint kártérítést követel Pécstől a volt pécsi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement. Az ügy előzménye, hogy az önkormányzat 2009-ben ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit. Az üzemeltetési megállapodást már korábban felmondták, és a város közgyűlése Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére. A korábbi üzemeltető, a Pécsi Vízmű Zrt. az önkormányzati többségi tulajdonában volt ugyan, de francia Suez Environnement-nek is tulajdonrésze van benne. A Suez és az önkormányzat nem tudott határidőre megegyezni a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról.

A város és a Pécsi Vízmű kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről