Népszabadság: Gyurcsányt védi az MSZP önértékelése

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció nevet viselő párt elnöke és Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter, alelnök még az mszp képviselőiként a parlamentben
Vágólapra másolva!
Súlyos hiba volt, hogy az őszödi beszédet nem hozták előbb nyilvánosságra - értékelte az MSZP a nyolcéves kormányzást értékelő szóló dokumentumban. A párt szerint a Medgyessy-kormány jóléti intézkedései előtti helyzetértékelés illúzió volt, 2006-ban nem ígéretdömpinggel kampányoltak, ősszel a rendőrség felkészületlen volt, Gyurcsányt lejáratták, az ellenzék pedig süketséget színlelt. Büszkék azonban a válságkezelésre és az autópálya-építésre.
Vágólapra másolva!

A 2002-2010 közötti szocialista kormányzás értékeléséről készített dokumentumot az MSZP - értesült a Népszabadság. A Lendvai Ildikó által vezetett programtanács Iránytű című dokumentumát kiegészítő fejezet foglalkozik a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok hibáival, de megemlíti a párt büszkeségeit is.

A dokumentumban a Medgyessy-kormány jóléti intézkedéseit (például a közalkalmazottak béremelését és a 13. havi nyugdíj bevezetését) úgy értékelték, hogy kárpótolni akarták az első Orbán-kormány jövedelem-átcsoportosításának veszteseit, ugyanakkor: "hamar megmutatkoztak politikánk korlátai, kiinduló helyzetértékelésünk illúziói."

Az MSZP hibának nevezte, hogy a "társadalmi igazságtétel" igénye ugyan helyénvaló volt, de nem mérték fel a mélységi problémákat: a vesztesek tömege végletesen vesztessé vált - írta a Népszabadság.

Az ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelésre utalva azt írta le hibáként a szocialista dokumentum, hogy azt nem kapcsolták össze színvonaljavító és szerkezetváltó reformokkal. A növekedési lehetőségeket túlbecsülték saját bevallásuk szerint, a többletbevételek nem fedezték a szociális és az infrastrukturális fejlesztéseket a lap által idézett dokumentum szerint.

Az első Gyurcsány-kormányról azt írta a dokumentum, hogy a fejlesztések, a jó irányú szociális intézkedések és a szerkezeti reformok terhe együtt soknak bizonyult, ami a választások után újabb kiigazítást tett szükségessé. "2006-ban ugyan nem ígéretdömpinggel, hanem fejlesztési tervekkel kampányoltunk, de nem merült fel, és így nem is kapott hangot a kényszerű takarékosság, az egészségügyben és felsőoktatásban. Nem vontuk vissza időben az adósságcsökkentési programot sem" - olvasható a dokumentumban a lap szerint.

A második Gyurcsány-kormány a hiánycsökkentés időszakában nem javíthatta az életminőséget, és nem őrizhette a szociális biztonságot - értékelt az MSZP. Az őszödi beszédről úgy írt a dokumentum: súlyos hiba volt, hogy az abban foglaltakat nem hozták jóval előbb nyilvánosságra. Az MSZP szerint erőszakos zavargásokhoz vezetett, hogy a politikai fordulat előkészítetlen volt, és hogy az őszödi beszédet manipulatív módon tálalták, majd körülötte tudatosan politikai hisztériát keltettek - de a megfogalmazásból nem derült ki, hogy ezt kire értik.

A zavargásokról írva a dokumentum szerint a rendőrség felkészületlen volt és hibákat követett el. Az MSZP bizalmi viszonyait máig mérgezőnek nevezte a dokumentum, hogy a nemzetbiztonsági szervek nem tudták, vagy nem akarták felderíteni a kiszivárogtatás körülményeit.

Azt azonban megnevezték, hogy szerintük az ellenzék "mindvégig süketnek tetette magát a beszéd igazságaival, a változások szükségességével szemben". Gyurcsány ellen "primitív lejárató kampány" indult, majd az önkormányzati választáson a kormányzást blokkoló "kettős hatalom" jött létre. (A Fidesz a nagy önkormányzatok többségében nyert 2006-ban.)

A szocialista szembenézés szerint "mivel párbeszédre nem volt esélye, olyan tempóban próbált változtatásokat keresztülvinni, ami önmagában is megsokszorozta a hibalehetőségeket". A koalíciós szakítás után a gazdasági válság akadályozta meg a kormányzati politika újrafogalmazását - olvasható a Népszabadságban.

Az MSZP az Iránytű-dokumentum szerint büszke arra, hogy a párt helyesen ismerte fel az egyenlőtlenségeket konzerváló és költséges intézményrendszer változtatásának szükségességét, büszke az autópálya-építésekre, a Magyarországra áramló befektetésekre, az uniós csatlakozásra, és arra, hogy "kezelhetetlenné váló társadalmi konfliktusok nélkül kijuttattuk ki az országot a gazdasági világválság első hullámának kríziséből".

Tisztújítást tart az MSZP, Mesterházy Attila elnök arra szólította fel a párt idősebb generációját, hogy lépjenek hátrébb. A Népszabadság szerint Mesterházy Attila biztosan frakcióvezető marad, és visszaáll a régi rend: egy általános és három területileg illetékes helyettese lesz. Előbbi posztot Tóbiás József kaphatja, a gazdasági terület Józsa István, az önkormányzati és humánpolitikai terület Lukács Zoltán, a rendészet, közjogi és alkotmányügyi terület Harangozó Tamás felelőssége lesz a lap szerint.

Hiller István, a köztévé reggeli műsorában azt mondta, ő már másfél éve visszautasította az alelnöki pozíciót az MSZP tisztújításakor, a kabinetvezetői pozícióját azonban megtartaná, az újrajelölést elfogadná. "Hátralépnem nincsen hova" - mondta.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!