Orbán: Lehet még magyar nemzeti légitársaság

Vágólapra másolva!
Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor a Malév leállása után azt mondta, nem lehetetlen az újraindulás. Szerinte Brüsszel eltiltotta a kormányt a Malév fenntartásától.
Vágólapra másolva!

Nem lehetetlen az újraindulás - mondta a Malév leállása után az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a "ménkű akkor ütött be", amikor az EU úgy döntött, hogy a magyar kormány nem adhat további pénzügyi juttatást a Malévnak. Brüsszel szerint ez a fajta támogatás versenyellenes, a Malévnak pedig vissza kell adnia a magyar államnak százmilliárd forintot. A kormányt eltiltották a Malév fenntartásától, miközben befektető nem érkezett - fogalmazott Orbán Viktor. "Ha meg tudunk szabadulni a csontvázként örökölt terhektől, lehet még magyar nemzeti légitársaság" - mondta a 180 percben a miniszterelnök, aki hajnalban egyeztetett a kérdésről a nemzeti fejlesztési miniszterrel. Közölte azt is, hogy két Malév-gép van még külföldön, Izraelben, illetve Írországban. A többi gép itthon van.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor arra kérte a hajléktalanokat, hogy a nagy hideg miatt menjenek be a fedett helyekre. "Ne reménykedjenek, a sufnik, viskók nem tudják megvédeni őket ebben a hidegben" - mondta a kormányfő, és megerősítette, hogy a magyar gázellátás nincs veszélyben.

Orbán Viktor beszélt a hétfőn elfogadott uniós pénzügyi paktumról is. A korábbi szövegtervezetnek szerinte magyar szempontból két kritikus pontja volt. Egyrészt nagyon szigorú költségvetési rendszert állított össze az eurózóna tagállamainak. Mivel Magyarország még nem tagja az eurózónának, a magyar kormány szerette volna elérni, hogy amíg nem lépünk be, ne is vonatkozzon ránk ez a szigorú rendszer. A másik, a kormányfő által kifogásolt rész az adókérdés volt. A gazdagabb uniós országok régóta egységesítenék az adórendszert, de ez nekünk nem érdekünk - mondta a 180 percben Orbán Viktor, aki szerint a tagállamok között meg kell maradnia az adóversenynek. A miniszterelnök szerint a magyar diplomácia nagy küzdelem árán elérte, hogy ez a két kifogásolt rész ne szerepeljen a szövegben. A miniszterelnök közölte, a dokumentum most a parlament elé kerül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről