Több megyében narancs riasztás van a havazás miatt

Vágólapra másolva!
Mentőautó, busz és hókotró is elakadt a havazásban. Narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye több kistérségében. Elzárt település nincs, de a hófúvás sok úton gondot okoz. A buszok több faluba nem tudnak bemenni, a kamionok viszont már átmehetnek a szlovén határon is.
Vágólapra másolva!

Az országban néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró, hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja.

Nehezen, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbusz, de ezeket eddig minden esetben kimentették. A hóhelyzet miatt nem érkezett meg minden sofőr a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni az emberek. A Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.

Forrás: Varga Viktor
Hó alatt a 85-ös főút

A Kisalföld Volán és a Vasi Volán bérleteit is elfogadja járatain csütörtök reggel óta a GYSEV, miután a leesett nagy mennyiségű hó és a viharos szél olyan erős hófúvásokat okozott, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megye több településére nem tudnak eljutni a buszok. Közben a Kisalföld Volán vonalain normalizálódik a helyzet, de még mindig vannak megközelíthetetlen települések, és egyórás késések is előfordulhatnak. A tájékoztatás szerint Albertkázmérpusztára, Beledre, Edvére, Öntésmajorba, Páliba, Tőzeggyármajorba, Vadosfára, Vágra, Vicára, Zsebeházára nem járnak a buszok.

A Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál egy szülő nőt szállító mentőautó akadt el a hóban csütörtökön kora reggel. A mentőautó végül a közútkezelő járművének kíséretében a biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba.

A folyamatos havazás és az erős szél miatt Zalában már 12 út járhatatlan, 14 pedig csak nehezen használható. A megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett. A napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A folyamatos havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.

Veszprém megyében hét utat zártak le a havazás miatt. Lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.

Hóátfúvások miatt csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon. Ennek ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve a nyomukban kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be. A társaság arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.

A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

A közútkezelő üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott a gépparkján belül.

Az időjárás miatt továbbra is megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok az Észak-Dunántúl térségében, nincs hóátfúvás miatt elzárt vonal a MÁV hálózatán. A MÁV-START az összes vonatát közlekedteti. Késésekre számíthatnak azonban a Hegyeshalom-Szombathely vonalon utazók, mert a GYSEV vonalán Szombathely és Vép állomás között 400 méteres szakaszon 1,5 méteres hófal miatt csak egy vágány járható.

Szombathely és Győr környékén első fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV, mert az erős szél, valamint az elhaladó vonatok után keletkezett menetszél visszahordja a havat a váltószerkezetekbe, amelyeket ki kell tisztítani.

A kamionos forgalomkorlátozás részleges feloldása után kora délután ismét teljesen szabaddá vált a határátkelés Magyarországra minden tehergépjármű számára. Rigó Csaba kormánymegbízott, a helyi védelmi bizottság elnöke azt mondta, hogy az időjárási viszonyok javulásának, illetve a Vas megyei közlekedési helyzet kedvező alakulásának köszönhetően kora délutántól teljesen megszűnt a teherforgalmi korlátozás. Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál is szabadon közlekedhetnek a kamionok Magyarország irányába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!