Ritka feladat is előkerült a matematikaérettségin

Vágólapra másolva!
Az első részben a szokatlanul sok statisztikai feladat, a második részben a gráfelmélet izzaszthatta meg a középfokon érettségizőket a matematikaérettségin kedden. A nyolc órakor kezdődött vizsgák véget értek.
Vágólapra másolva!

Mértani és számtani sorozat, koordinátageometria, szöveges feladat, gráfelmélet, valószínűségszámítás, térgeometria, egyenlet és egyenlőtlenség - ezek a témakörök szerepeltek a középszintű matematikaérettségi második részében. A feladatok között a meglepetést a gráfelmélet okozhatta, ez a témakör viszonylag ritkán szerepel a középszintű vizsgákon - írja az Eduline.hu.

Az középfokú érettségi első részében halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás volt. Az Eduline szerint sokatlanul szok feladat kapcsolódott a statisztikához.

A vizsgák nyolc órakor kezdődtek, középszinten 1288 helyszínen 80 997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en érettségiztek.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A vizsgázók a két feladatlap megoldására 45, illetve 135 percet kapnak, ezen belül olyan sorrendben dolgozzák ki a feladatokat, amilyenben akarják.

Az I. feladatlapon 10-12 feladat lesz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak: a II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Az emelt szintű matematikaérettségi 240 perces. Ez is két részből áll, de nincs szétbontva külön időkeret a két részre, mindenki tetszőleges sorrendben oldja meg a feladatokat. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. feladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll, amelyek közül négyet kell megoldani, csak ezeket értékelik.

Közép- és emelt szinten is lehet használni függvénytáblázatot, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt. Ezekről a vizsgázó gondoskodik. Az eszközöket a diákok egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!