Tamara futva érkezett az érettségire, mégsem izgul

érettségi, vince riportjához, tamara
Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel a magyarral megkezdődtek az idei érettségik, a diákok Radnótira, Mikszáthra, vagy Jókaira számítanak, de a rossz tanulók is nyugodtak, mert szerintük a szövegértési feladatok miatt szinte bárki át tud menni magyarból. Volt, aki tanulással, de a többség pihenéssel, bulizással, filmnézéssel töltötte a hétvégét, holott azzal mindannyian egyetértenek, hogy sok múlik ezen a pár napon.
Vágólapra másolva!

Radnóti Miklósra, Mikszáth Kálmánra, József Attilára, Jókai Mórra számítanak az érettségizők, legalábbis a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt készülődő fiatalok ezt latolgatták az Origo kérdésére. Mint mondták, nem izgulnak különösebben, a recepciósnak készülő Niki egy hétnél nem készült többet, Szabolcs, aki lemaradt a Rendőrtiszti Főiskola fizikai alkalmassági felméréséről azt mondta, hogy a buszon idefele átolvasta az irodalom bevezetőket.

Fotó: Mudra László - Origo

Márk ellenben, aki az ELTE-re készül, orosz szakra, napi egy-két órát készült a vizsgára az utóbbi hetekben. Arra a kérdésre, hogy mivel győzik le a vizsgadrukkot, Niki a reggeli kutyasétáltatást mondta, Márk a rágózásra esküszik, Szabolcs viszont csak annyit mondott, még nem dolgozta fel, hogy ilyen korán be kellett jönnie.

Tamás és Tamara nagy sietségben voltak korán reggel, mert az egyes villamos épp nem járt, amikor jöttek Buda felől, ezért mint mondták, az Árpád hídtól a Honvéd kórházig szaladtak. Ez kicsit segített feledtetni az érettségi miatti izgalmat is. Már csak azért sem izgultak nagyon, mert mindketten magyar tagozatra járnak, ezért mint mondták „négy évig erre készültünk”. A gimnázium egyik tanára az Origónak azt mondta, a gyerekek manapság kevesebb verset olvasnak, ezért kicsit félnek az összehasonlító elemezésektől.

Balázs, aki alig 6 perccel nyolc előtt igyekezett a gimnáziumba, nem latolgatta, kire számíthat a vizsgán. A villamosmérnöknek készülő fiú szűkszavúan csak annyit mondott, öt napot készült, napi 15-20 óra tanulással, majd felszaladt a lépcsőn. "Gyerünk Balázs, a többiek már mind ott vannak!" - szólt utána az egyik tanár.

Egy középiskolánál kevesebb az önbizalom

„Dobd el azt a cigit, aztán gyerünk befelé! Ádám, a behívólevél nálad van?” - kérdezte szigorúan egy pedagógus a XIII. kerületi Váci utcai Katona József szakközépiskola előtt egy későn érkező diáktól. „Az nincs, válaszolta Ádám kezében egy doboz energiaitallal, gyorsan utolsókat slukkolva a cigijéből. Az iskolába fél nyolcra be kellett volna érniük az érettségizőknek, de akkor még húszan-harmincan álldogáltak a kapu előtt csoportokban, fázósan cigarettázva, amíg 7:41-kor meg nem jelent egy tanárnő, és kiabálva be nem tessékelte őket az iskolába.

Simán átmegyünk, mondta magabiztosan Kevin, Attila, Havas és Bagesz egy emberként arra a kérdésre, hogy izgulnak-e. „Csak a matektől tartunk kicsit”, mondták, de az is meglesz. Mire Kevin jelentkezett, hogy neki nem, mert ő megbukott év végén, csak októberben érettségizhet matekból. Épp az iskolából szomszédos boltból jöttek ki, mindegyikük egy szelet csokit szorongatott. Szőlőcukor jobb lett volna, de az nem volt, mondták. Egész hétvégén filmet néztek, pihentek, úgy érezték, rajtuk pár nap tanulás már nem segít.

„Hát, arra sem emlékszem mi volt a ballagás után”, mondta egy másik csapatból az egyik fiú, mire a többiek is csatlakoztak: „Ja, beittunk, ezzel töltöttük a hétvégét”. Most a magyaron mi van érettségiznivaló, a szövegértést még egy hülye is megírja, mondták. Ők is csak a matektól tartanak, csak az egyikük szólt közbe, hogy nálunk mindenki könyvelő, ezért ő attól se fél.

A sok fiú között csak néhány lány állt, ők sokkal jobban izgultak. Már a Xanaxon gondolkodunk, mondta viccelve Daniella és Gabi, akik egy sima dolgozat előtt is izgulnak, nemhogy az érettségitől. Mégiscsak ezen múlik minden, fontos, hogy ez jól sikerüljön. Mondta Daniella, aki egy hármas-négyes dolgozattal már elégedett lenne.

84 ezren vizsgáznak magyarból

Hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdődnek meg a tavaszi érettségik. Az idei érettségin összesen közel 118 ezer diák ad majd számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 percig tart. Az írásbeli vizsga nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!