Hatályon kívül helyezték a Prisztás-gyilkosság ítéletét

Vágólapra másolva!
Tárgyalás nélkül helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-ügy elsőfokú ítéletét. Arra hivatkoztak, hogy az elsőfokú bíróság jogszabályt sértett azzal, hogy nem várta meg az Aranykéz utcai nyomozás végét, mert azzal nemcsak a Fenyő- gyilkosság perét, hanem a Prisztás-ügyet is egyesíteni kellett volna. 
Vágólapra másolva!

A másodfokú eljárásra már több tárgyalási napot is megjelöltek, de közben az ügyészség vádat emelt az Aranykéz utcai robbantás ügyében, amelyet a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügy perével egyesített, miután a vádlott mindkét esetben Portik Tamás és Jozef Rohác.

Az Aranykéz utca néhány perccel a robbantásos merénylet után. Négyen haltak meg a belvárosban elkövetett akcióban 1998. július 2-án. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A táblabíróság szerint az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta a vádiratnak azt a részét, amelyben az ügyészség felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy Portik ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda az Aranykéz utcai robbantás ügyében is nyomoz.

Az ügyeket azét vonták össze, hogy ha bűnösnek találják, akkor több emberen elkövetett emberölésben lehessen elítélni Portikot. Ezt az ítélőtábla szerint nem vette figyelembe az elsőfokú bíróság, ezzel pedig eljárási szabályt sértett.

Ha az ügyeket nem egyesítenék, és a Prisztás-ügyben jogerősen döntenének, akkor az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében folyó elsőfokú eljárást meg kellene szüntetni.

A Fővárosi Törvényszéken szeptemberben egesítették a Fenyő-gyilkosság és az ugyancsak 1998-ban elkövetett Aranykéz utcai robbantás ügyét. A táblabíróság döntése szerint tehát Portik Tamás és társai ügye sem bírálható el külön – írja a pestisracok.hu. Az ügyészség tájékoztatása szerint igaz ugyan, hogy a médiavállalkozó megölésével vádolt Jozef Rohác és társa büntetőpere már a védőbeszédeknél tartott, az ott lefolytatott bizonyítást azonban nem szükséges megismételni az egyesített eljárásban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!