A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Újabb kiutasítás: az EU-zászló nem arculatbarát

Répássy Róbert Budapest, 2014. november 11.
Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólalására válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. november 11-én. Előtérben egy magyar és egy uniós zászló, amelyeke
Budapest, 2014. november 11. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólalására válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. november 11-én. Előtérben egy magyar és egy uniós zászló, amelyeket az MSZP-s képviselők tűztek ki a saját padsoruk mögé. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nem illik a parlament egységes arculatába az Európai Unió zászlója - mondta az ülésvezető KDNP-s Latorcai János, aki szerint ennyi erővel „minden nemzetiségi szószóló behozhatná a maga zászlóját". A szocialisták rendre visszacsempészik a terembe a lobogót, mondván: „az EU mindannyiunké".
Vágólapra másolva!

Közjáték az ülésteremben

Közjáték szakította meg az Országgyűlés keddi ülését, miután az ülést vezető KDNP-s Latorcai Jánosnak feltűnt, hogy a szocialisták egy EU-s és egy magyar zászlót tűztek ki padsoraik mögé. Az elnök nem vitette ki ugyan az uniós zászlót, de utalt rá, hogy az nem kívánatos a teremben.

Az MSZP-s képviselők padsora mögé kitűzött magyar és uniós zászló Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem illik a Ház arculatába

Latorcai azzal utasította rendre a zászlót bevivő MSZP-s Heringes Anita képviselőt, hogy az EU-zászló „nem illik a parlament egységes arculatába". Az Origónak nyilatkozó Heringes Anita elmondása szerint azt is hozzátette: „mi lenne, ha minden nemzetiségi szószóló bevinné a saját zászlóját?"

MSZP: a zászló mindannyiunké

A szocialisták ezzel nem értenek egyet. Heringes Anita szerint „az EU-s zászló mindannyiunké", hiszen Magyarország 2004 óta tagja az uniónak, ezért „a zászlónak is ott a helye az ülésteremben. Ezért vitték be már a múlt héten is a zászlót a terembe, de azt valaki eltüntette, kivitte a hétvégén.

A tüntetésen is kitűzte az MSZP

Szintén Heringes Anita volt az, aki frakciótársával, Kunhalmi Ágnes budapesti elnökkel közösen kitűzte október 28-án este a parlament egyik erkélyére az EU-s zászlót. Emlékezetes, ez volt a második internetadó ellenes tüntetés Budapesten: több tízezer ember vonult az utcákon.

Megtapsolta a tüntető tömeg az uniós zászlót kitűző szocialista képviselőket Fotó: Polyák Attila - Origo

A Jobbik sem tűrte az EU-zászlót

Az elmúlt ciklusban még a parlamenti ülésterem állandó „kelléke" volt a magyarral együtt az EU-s zászló is. Egészen addig, míg február végén, az Országgyűlés utolsó ülésnapján a jobbikos Gaudi-NagyTamás és egykori frakciótársa ki nem vitte onnan a folyosóra, majd kidobták az egyik erkélyről az udvarra.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos és Lenhardt Balázs független képviselő dobása Forrás: MTI/Beliczay László

Sokba került a Jobbik „dobása"

Akkor még illeszkedhetett a parlament arculatába az uniós zászló, legalábbis Kövér László házelnök komoly - 166 ezer illetve 50 ezer forintos - pénzbüntetést szabott ki a két képviselőre, mert „az Országgyűlés tekintélyét, rendjét "súlyosan sértő magatartást tanúsítottak".

Az Együtt órióslobogóval válaszolt

A zászló akkor még visszakerült a terembe, de májusban, az új Országgyűlés alakuló ülésére már nem. Az Együtt-PM ezt hiányolva ajándékozott egyet Orbán Viktor kormányfőnek, majd később, amikor az EU-s zászló a parlament homlokzatáról is lekerült, egy 200 négyzetméteres lobogót lógattak ki az épületből.

Kétszáz négyzetméteres lobógót tűztek ki a képviselők tiltakozásképpen Forrás: Együtt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!