A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Orbán: Őrizetbe venni és kitoloncolni

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Az ukrán válságról, a menekültkérdésről, a reklámadóról és az állami bankvásárlásról is beszélt a Kossuth rádióban a kormányfő, aki ma a kárpátaljai magyarok helyzetéről is tárgyal Kijevben.
Vágólapra másolva!

Háború vagy béke?

Még a törékeny béke is jobb, mint a háború Ukrajnában, akik a béke pártján állnak, azoknak az az érdekük, hogy ne legyen fegyveres konfliktus - mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök kijevi tárgyalása előtt. Orbán Viktor szerint van remény az ukrán-orosz békére, de törékeny a helyzet.

A törékeny béke is jobb a háborúnál Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor pénteken Kijevben tárgyal Viktor Porosenko ukrán elnökkel, erről azt mondta, a magyar kisebbségek helyzetéről is beszélnek, de szerinte nem ez most az elsődleges. Ukrajna a létéért harcol, ennek tudomásul vétele mellett kell foglalkozni a magyarok helyzetével. Hangsúlyozta, a kormány mindig ki fog állni az ott élő 200 ezer magyarért, de tudomásul kell venni, hogy Ukrajna háborúban áll.

Őrizetbe venni, kitoloncolni

Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azt a kormányfő szerint azonnal őrizetbe kell venni és ki kell toloncolni. Mint mondta, ezt korábban Magyarország gyakorolta, de az Európai Unió eltiltotta ettől. Az uniós jogszabály szerinte most ésszerűtlen, az ország pedig egy nagy menekülttáborrá válhat, mert az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, "itt fognak rekedni", ha a helyzet nem változik.

Albán nemzetiségű koszovói menekültek a szerb-magyar határ közelében a Csongrád megyei Ásotthalomnál. Fotó: Dudás Szabolcs Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Szerinte ha a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni, akkor nem is fognak jönni. Orbán Viktornak továbbra is az a véleménye, hogy megélhetési menekültek jönnek az országba. Megerősítette, hogy lesz a témában nemzeti konzultáció.

Bankok nemzeti kézben

Elégedett a miniszterelnök az Erste Bank tulajdonrészének megvásárlásáról szóló megállapodással. Szerinte a válságok ellen csak úgy lehet védekezni, ha nemzeti kézben van a bankok fele. Hangsúlyozta, nem az a fontos, hogy a bankok állami kézben legyenek, hanem az, hogy magyar kézben legyenek. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány a devizahitelesekről szóló korszakot lezárta, az év közepére az egész problémát jó eséllyel maga mögött hagyhatja az ország.

Reklámadó márpedig kell

A reklámadóról a kormányfő azt mondta, hogy arra és az abból befolyó bevételekre szükség van, attól a kormány nem tud eltekinteni, csak a részletekről lehet tárgyalni. Miután a reklámadó - mint minden adó - pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük. Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg.

A kormány nem vesz részt a reklámadóról folyó vitákban Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor szerint azonban az ilyen vitákban sem a kormány, sem ő nem vehet részt. Úgy fogalmazott, a kávéházi legendák világa nem a kormány világa. A kabinet az ország érdekeit nézi, azzal, hogy kinek mi a véleménye a reklámadóról, és ezt milyen stílusban fogalmazza meg, nem foglalkozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!