Brüsszel háborúval fenyeget Lázár szerint

Lázár János
Budapest, 2015. július 2. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Kormányinfo 15. Mit miért tesz a kormány? címmel az Országházban 2015. július 2-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Brüsszel gazdasági háborúval fenyegeti Magyarországot, de a kormány nem ijed meg - mondta Lázár János, aki szerint a Philip Morris dohánycég mozgatja az egyik uniós biztost. A Kormányinfó nagyrészt a menekültkérdésről, a kerítésről szólt, de szóba került a béremelés, az állami trafikellátó, és kiújult a Lázár-Tarlós-háború is.
Vágólapra másolva!

Hiába fenyegeti Magyarországot gazdasági háborúval az Európai Bizottság egyik biztosa, a magyar kormány ettől nem ijed meg - mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a belső piacért felelős biztos multicégek érdekében fenyegetőzik.

Háborús helyzet van

Fenyegetésként értékelte Lázár János, hogy a belső piac szabályozásáért felelős uniós biztos, Elzbieta Bienkowska az Eurológus blognak arról beszélt:

"indíthatunk még több kötelezettségszegési eljárást" Magyarország ellen, ahol a leglátványosabb példák vannak protekcionista intézkedésekre,

amelyek azt szolgálhatják, hogy bizonyos emberek nyerjenek szerződéseket.

Fenyegetésként értékelte az uniós biztos figyelmeztetését Lázár János Forrás: MTI/Soós Lajos

Lázár János ezt úgy fordította le, hogy a magyar kormánynak háborúra kell számítania az Európai Bizottsággal, ha a korábban leosztott jogokat elveszi a külföldi cégektől, és folytatva a patrióta gazdaságpolitikát, igazságosabban akarja elosztani a gazdasági jogokat. A miniszter úgy vélte, a biztos lényegében

A kormány nem ijedős

A miniszter úgy vélte, nem szerencsés, ha az Európai Bizottság a magyar sajtóban fenyegetőzik,

miközben Lázár János szerint három cégcsoport mellett emelt szót. A három cég egyike a Spar, a másik egy nagy gyógyszerkereskedő cég, a harmadik pedig a Philip Morris dohánycég a miniszter szerint.

A kormány nem ijed meg - üzente Brüsszelbe a miniszter Fotó: Bielik István - Origo

Lázár János szerint azonban a kormány "nem ijed meg a biztos szavaitól". Elismerte, hogy a központi dohányellátót érték uniós bírálatok, de korábban a trafikügyben a kormány nyert, ahogy a plázastoppal kapcsolatos eljárásban is - emlékeztetett. Az Európai Bizottság Lázár szerint nem is a trafikellátó, hanem a dohánycégekre kirótt különadó miatt támadja inkább Magyarországot.

Vérnyomásról egymás közt

Csütörtökön az is világossá vált, hogy kiújult a Lázár-Tarlós-háború. A miniszter a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása kapcsán a Kormányinfón a főpolgármester vérnyomása miatt aggódott, Tarlós István pedig az Origón válaszolt neki.

Lázár János a főpolgármester vérnyomása miatt aggódott Fotó: Bielik István - Origo

Arra, hogy a főpolgármester szerint az állami támogatás kevés a BKV működtetéséhez, a miniszter azt mondta, ezen döntéseit a kormány Tarlós és a kormány tárgyalásai alapján hozta meg. Ezt Lázár "Tarlós István vérnyomása" és a "Tarlós–Lázár-háborút emlegető sajtó" miatt emelte ki külön.

Az Origo Tarlós István reagálását kérte, a főpolgármester pedig vissza is üzent. Azt mondta,

Arra már nem reagált, hogy Lázár azt is megjegyezte: "nem tudunk főpolgármesterkedni Tarlós István helyett."

Tarlós István szerint Lázár csak örülne ilyen jó vérnyomásnak, mint ami neki van Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter ugyanis bírálta a főpolgármester azért, mert Orbán Viktor miniszterelnöktől vár folyton segítséget, illetve "úgy tesz, mintha nem értené, mi történik, és azt akarná bizonyítani, hogy a miniszterelnök Budapest ellen van, pedig a kormány már nagyon sokszor segített a fővárosnak."

Slágertéma a menekültügy

Mint az utóbbi néhány alkalommal már megszokottá vált, a Kormányinfók egyik fő témája a menekültkérdés volt.

Lázár többször hangsúlyozta a valódi menekültek és a gazdasági bevándorlók közti különbségeket.

Ha valaki háborús övezetekből érkezik, és ezt bizonyítani is tudja, akkor kap menedéket, de aki rosszhiszeműen ezzel, az nem menekült - magyarázta.

A miniszter Fotó: Polyak Attila - Origo

Tájékoztatott a miniszter arról is, hogy Orbán Viktor úgy döntött, a szerb-magyar határra tervezett ideiglenes határzárnak minél hamarabb fel kell épülni, mert

ez az egyetlen eszköz, ami képes megfékezni a bevándorlást, ezért heteken belül meg kell kezdeni az építkezést.

Sem Szerbia, sem a szerbek ellen irányuló lépés a kerítés építése - fejtette ki Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszter is. Azt is mondta, a korábbinál "megértőbb" szerb álláspont nincs összefüggésben a Szerbián át tervezett gázvezeték ügyével. Nem merülhet fel a gondolata sem, hogy a kormány ezzel zsarolja Szerbiát - tette hozzá.

Nem jár a bevándorlónak luxus

Kérdésre válaszolva Lázár megerősítette a kabinet álláspontját, hogy nem az életüket féltő, életveszélyben lévő menekültekről van szó, hanem professzionális emberszállításról. A kerítés állami érdekkörben valósul meg, nem tervezik, hogy privát cégeket vesznek igénybe ehhez - tette hozzá.

- válaszolt egy másik kérdésre Lázár, aki kitért arra is, hogy szerinte nagyon nem mindegy az, "ha valaki politikai üldözött és menedéket keres, mint az, aki csak több pénzt, jobb megélhetést."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!