Vádat emeltek a röszkei megafonos menekült ellen is

szakállas, röszke menekültek migráns
Vágólapra másolva!
Tíz ember ellen emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a röszkei közúti határátkelőnél tavaly szeptemberben történt tömegzavargás ügyében. Köztük van a balhé idején kihangosítva beszédeket tartó menekült is. Terrorizmussal nem vádolják őket.
Vágólapra másolva!

A röszkei zavargás miatt kilenc szíriai és egy iraki állampolgár ellen emeltek vádat - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A vád: tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határátlépés.

Ez bűncselekménynek számít.

Korábban terrorizmussal is meggyanúsították a zavargás egyik résztvevőjét, Ahmed H.-t. Ő tagadta, hogy terrorista lenne. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az Origónak elmondta, hogy Ahmed H. ügyében a rendőrség továbbra is nyomoz terrorgyanú miatt. A férfi ellen most nem is emeltek vádat. Az Ahmed H. elleni nyomozás határideje január 16-án jár le.

Ez történt az ügyészség szerint

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvé vált, a kerítést feszegette, próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

A vádlottak egyike megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott.

A vádiratban az olvasható, hogy ez a vádlott megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül - mások mellett - a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették.

Zavargás Röszkén, 2015. szeptember 16-án Forrás: Police.hu

A vádlottak közül a vádemeléskor heten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben voltak - tudatta a csoportvezető ügyész.

Lezárták a megvert újságíró ügyét

A rendőrség december végén lezárt egy másik nyomozást: abban az ügyben Jacek Tacik lengyel újságírót gyanúsították azzal, hogy részt vett a tömegzavargásban, és engedély nélkül Magyarország területére lépett. Az újságíró tagadta, hogy ilyesmiket elkövetett volna. Tacik a lengyel közszolgálati televízió stábjának volt a tagja, kollégáival az eseményekről felvételt is készített.

Miután gumibottal úgy megverték, hogy fejéből ömlött a vér, állítása szerint

a magyar rendőrök hozták át a határ magyar oldalára.

"Ehhez képest most azt írják nekem levelükben, hogy én azt vallottam, véletlenül léptem át a határt. Ez nem igaz. Nem mondtam ilyet." Ezt írja az újságíró a magyar rendőrséget megszólító nyílt levelében.

Az Index úgy tudja, Jacek Tacik egyelőre nem perelte be a magyar rendőrséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről