Korábban szedik, de kevesebb lesz a dinnye
![Medgyesegyháza, 2015. július 14.
Munkások görögdinnyét szednek Holecz Zoltán dinnyetermelő földjén Medgyesegyháza határában 2015. július 14-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor](https://cdn.origo.hu/2023/12/VjBO9eBfYR34Mddi596PSG1DHHKPg8SWWOQs9jg4x00/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4MDI3MmFhYTQwYjQyZWM5MjEwZWJiZGEyNzkzYjAw.webp)
Kevesebb lesz a görögdinnye, mert a kertészek kisebb területen tudtak ültetni, mint tavaly. Körülbelül 200 tonnát várnak, viszont ha kedvező lesz az időjárás,
akár 10 nappal korábban szedhetik
az érett dinnyéket - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Az ültetett gyümölcs kétharmada oltott dinnye. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kórokozók ellen nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőségromlás veszélye.
A magyarok évente 15 kiló görögdinnyét esznek.
A vásárlók főleg a
4-6 kilós dinnyéket keresik,
a 8-10 kilós gyümölcsöket viszont kevesebben veszik, mert nehéz tárolni. Egyre népszerűbb a magnélküli dinnye, valamint több helyen lehet kapni sárga bélű görögdinnyét is.
Az export általában július 5-10. között kezdődik és augusztus végéig tart. A 200 ezer tonnából 60-80 ezer tonnát szállítanak külföldre, főleg Németországba, Lengyelországba és a balti államokba.
A sárgadinnye szezonja korábban kezdődik, mert fóliában termesztik. Ebből a gyümölcsből jóval kevesebbet, alig 20 ezer tonnát termelnek, de 90-95 százaléka a belföldi piacokra kerül.