A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

A T-Systems 15 perccel a start előtt írásba adta a BKK-nak, hogy nem lesz gond a rendszerrel

BKK, digitális bérlet, tömegközlekedés
Budapest, 2017. július 18. Utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. A napokban elindította a BKK az online jegy- és bérletvásárlási felületet, amelyre a vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük. Először teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nincs még papír róla, de az Origo információi szerint valószínűsíthetően a BKK digitális bérletrendszeréből szivárgott ki több ezer felhasználó személyes adata. A szituáció azért lehet különösen kellemetlen a webshopért felelős T-Systemsnek, mert az informatikai cég a felület élesítése előtt alig negyed órával írásba adta a közlekedési központnak, hogy nincs akadálya a rendszer startjának. A T-Systems a shop körül történtek kapcsán vizsgálatot folytat, egyelőre annyit mondtak, hogy nem tudnak arról, hogy bármilyen adat illetéktelenekhez került volna.
Vágólapra másolva!

Előkerült az a jegyzőkönyv, amelyet alig negyed órával a BKK shop elindítása előtt írt alá a T-Systemssel a fővárosi közlekedési központ. Ennek a dokumentumnak azért van jelentősége, mert

ebben az informatikai cég azt közölte a BKK-val, hogy semminemű akadályát nem látják a digitális bérletrendszer élesítésének.

A T-Systems, mint a webshop létrehozásával és üzemeltetésével megbízott fél részéről Lakatos András, közszféráért felelős üzletág igazgató szignózta a dokumentumot, a BKK, mint megrendelő nevében Dabóczi Kálmán vezérigazgató írt alá. Az egy oldalas jegyzőkönyv második pontja egészen pontosan úgy szól, hogy a T-Systems kijelenti, hogy a bevezetésre és üzemeltetésre kerülő

Rózsaszín köd Forrás: Origo

Ehhez képest a webshop működésében rögtön a start után komoly hibákra derült fény, két napja pedig teljesen elérhetetlenné vált a felület. Hogy pontosan miért, azt szerettük volna megtudni a T-Systemstől, de a cég a javában zajló belső vizsgálatára hivatkozva egyelőre nem kívánt részleteket közölni. A shop.bkk.hu oldalon jelenleg is csupán annyi olvasható, hogy a felületet folyamatos támadások érik. Ennek volumenéről nincs információnk, viszont viszonyítási alap lehet, hogy tudomásunk szerint a péntekről szombatra kifagyott, azóta újra működő BKK.hu portál egy túlterheléses akcióban vérzett el átmenetileg:

valakik egy óra alatt 50 millió oldalletöltést irányítottak a felületre.

A BKK.hu tűzfalát megerősítették, de a rossz szándékú próbálkozások továbbra is zajlanak. A T-Systems egyébként havi 22 millió forintért vállalata el a digitális bérletrendszer üzemeltetését.

Adatok mindenhol

A T-Systems előzetesen tett bizakodó nyilatkozata utólag azért is lehet különösen kellemetlen az informatikai óriásnak, mert tegnap a 24 megírta, hogy eljutott hozzájuk egy olyan gyűjtés, amely majdnem 3500 ember személyes adatait tartalmazza és amelyeket jó eséllyel a BKK shop oldaláról halászták össze.

Az Origo úgy értesült, hogy bár papír még nincs róla, ezek az adatok valószínűsíthetően a webshop rendszeréből szivárogtak ki.

A T-Systems ennek kapcsán ugyanakkor érdeklődésünkre elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok alapján nincs tudomásunk az online jegyértékesítési rendszerrel kapcsolatos bármely adatvédelmi incidensről, ahogy arról sem, hogy személyes adatok illetéktelenekhez juthattak volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!