Lemondott az Index őrkutya főszerkesztője

Vágólapra másolva!
Ahogy a pártállami időket idéző megfogalmazás szól, saját kérésére távozik az Indextől Dudás Gergely főszerkesztő. Utódja Tóth-Szenesi Attila eddigi politikai rovatvezető lesz, aki bizalmi szavazást kért kollégáitól. Vagyis, amióta kiderült, hogy Simicska Lajosé az Index, elkezdődött a nyílt szétesés. Dudás néhány hete arról beszélt egy tévéműsorban, hogyha Simicska részéről nyomásgyakorlást észlel, lemond. Mivel most le is mondott, egyértelművé vált Simicska nyomásgyakorlása, a Jobbik-támogató milliárdos napi beleszólása az Index tartalmába. Az új főszerkesztő egyébként Simicska bizalmi embere, Simicska utasításai eddig is Tóth-Szenesin keresztül jutottak el az Indexhez. Információnk szerint hamarosan több újságíró is távozik az Indextől.
Vágólapra másolva!

Felmondott Dudás Gergely, az Index főszerkesztője – jelentette be kedden délután a kiadó Index.hu Zrt - írta a kreativ.hu

„A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – az új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni" – fogalmaz Dudás a közleményben.

13 éve dolgozott az Indexnél, korábban gazdasági rovatvezető és főszerkesztő-helyettes is volt.

Simicska Lajos bevonulása után Dudás így magyarázkodott: "Márpedig az Index nemcsak jó újság – elnézést a szerénytelenségért –, hanem a mai beszűkült magyar nyilvánosság egyik legfontosabb eleme, a néhány utolsó, műhelymunkára, valódi oknyomozásra, a kormányzat, a hatalom ellenőrzésére, a klasszikus őrkutya szerepre képes szerkesztőség egyike."

Simicska bizalmi embere lehet az új főszerkesztő

Dudás utódjául Pusztay András lapigazgató a vezető szerkesztőkkel egyeztetve Tóth-Szenesi Attilát, a politikai rovat vezetőjét kérte fel, aki elfogadta a júniustól érvényes megbízást, de az Index hagyományainak megfelelően bizalmi szavazást kért a szerkesztőségi bejelentésen. Ez elektronikusan zajlik és 24 órán keresztül tart, így szerdán délután ér véget.

Az 1970-ben született szakember régi indexes, 2002-ben érkezett a laphoz, azelőtt a Reggeli Délvilág és a Délmagyarország újságírója volt Szegeden. 2004-ben Minőségi Újságírásért díjat kapott az MSZP zárt kampányértekezletéről beszámoló cikkéért, csaknem

hét éve politikai rovatvezető a portálnál.

Tóth-Szenesi szeretne továbbra is részt venni a napi szerkesztésben, és úgy fogalmazott: „Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság." Vagyis, továbbra is azt hajtogatják, hogy a Jobbikot birtokló Simicska Lajos lapja, az Index (ahol egyre több a Jobbiknak hízelgő írás) független. Tóth-Szenesi egyébként Simicska bizalma embere. Simicska utasításai - amit rendszerint Fonyó Károly közvetített - eddig is Tóth-Szenesin keresztül jutottak el az Indexhez.

Korábban ezt mondta Dudás

Dudás a tulajdonosváltáskor az ATV műsorában azt mondta,

feláll, ha nyomásgyakorlási kísérletet érzékel.

A szerkesztőségnek tartott kedd délutáni bejelentésen az egyik újságíró rá is kérdezett, ehhez van-e a köze a lépésnek. „Szerintem egy újságíró nem válaszolhat mást erre a kérdésre, minthogy feláll, ha nem szakmai szempontok alapján kell végeznie a munkáját. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más okból nem állhat fel soha többet" – hangzott erre a kitérő válasz. Miután néhány hete arról beszélt, hogyha Simicskától utasítás érkezik, lemond, nyilvánvaló, hogy érkezett utasítás Simicskától.

Úgy tudjuk, hogy hamarosan több újságíró is felmond és távozik az Indextől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről