A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Az Európai Unió szerint is látványosan fejlődik Magyarország

OETTINGER, Günther
Brüsszel, 2018. május 23. Günther Oettinger, az Európai Bizottság uniós költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős tagja az Európai Unió 2019-es költségvetési tervezetéről tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2018. május 23-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa Magyarország látványos fejlődése miatt indokoltnak és igazságosnak tartja azt, hogy hazánk kohéziós politikai kifizetései csökkenjenek a következő évtizedben. Oettinger az állam- és kormányfők támogatására számít a hét második felében esedékes csúcson, amelyen a következő pénzügyi keretre vonatkozó javaslat is napirenden lesz.
Vágólapra másolva!

Az EU költségvetési biztosa nem osztja azt a véleményt, hogy testülete igazságtalanul bánt volna Magyarországgal, amikor a felzárkóztatási forrásokat (és részben az agrárpolitikai támogatásokat) illetően az átlagosnál nagyobb vágást javasolt a 2021 és 2027 közötti időszakra hazánknak - írja a BruxInfo.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság uniós költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős tagja Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

- közölte Günther Oettinger, miért kell hazánknak kevesebb kohéziós politikai forrással beérnie a következő, 2021-től esedékes hétéves keretköltségvetésben.

A Bizottság javaslatának értelmében Magyarország 2018-as összehasonlítható árakon 24 százalékkal kevesebb felzárkóztatási támogatásra lenne jogosult 2021 és 2027 között, mint a jelenlegi hétéves időszakban.

Ez a vágás jóval meghaladja a 10 százalékos uniós átlagot.

A német biztos szerint ugyanakkor

hazánkban az elmúlt években sokat javult az oktatás és a beruházások helyzete

és a rendkívül vonzó társasági adórendszer is hozzájárult a szerinte gyors felzárkózáshoz.

Ezzel kapcsolatban utalt a Mercedes magyarországi jelenlétére.

- tudatta álláspontját, emlékeztetve arra, hogy egy védőháló (ez jelen esetben a 24 százalékos szint) gondoskodik arról, hogy egyetlen tagállam esetében se legyen aránytalanul nagy a forrásvesztés.

A hazai agrárszektor uniós támogatásai is csökkenni fognak, de szakértők szerint itt átlagkörüli lesz a vágás.

Uniós átlagban 15 százalékkal zsugorodhat a közös agrárpolitikai büdzsé, a magyar „veszteség" becslések szerint 20 százalék körüli lesz.

A Bizottság a KAP második, vidékfejlesztési pillérénél minden ország esetében azonos arányú csökkentést javasolt, míg a közvetlen kifizetéseknél (első pillér)

Günther Oettinger szerint az új tagállamok jobban járnak,

a régieknek viszont az eddiginél kevesebb támogatással kell majd beérniük.

A költségvetési biztos ugyanakkor forrásaink szerint téved, amikor egy kalap alá veszi a közép- és kelet-európai országokat, mivel

A Bizottság javaslatának értelmében ugyanakkor arányosan az uniós átlag 90 és 100 százaléka közötti és nem csak a 100 százalék fölötti országoknak is hozzá kellene járulniuk a 90 százalékos szinttől elmaradó tagállamok (baltiak, románok, lengyelek) felzárkóztatásának többletköltségeihez.

Oettinger elmondta, nem számít érdemi vitára a csütörtöki-pénteki EU-csúcson a Bizottság által május 2-án előterjesztett pénzügyi-költségvetési javaslatról.

Amit viszont nagyon fontosnak tart, hogy a tagállamok vezetői tárgyalási alapként fogadják el a javaslatot

(ő ezt már meg is előlegezte), és támogassák azt a becsvágyó menetrendet, aminek betartásával Brüsszel kevesebb mint egy év alatt, még a jelenlegi parlamenti ciklusban lezárná a vitát a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!