A szakítás ideje

Európai Néppárt, European People's Party, logó
Exterior view of European People's Party offices in Brussels, Belgium on Sep. 14, 2018
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet vezércikkében a Néppárttal való szakítást javasolja. „Arra kérjük Orbán Viktort és a magyar kormánypártot, hogy történelmi felelősségének teljes tudatában szakítson az Európai Néppárttal” – írták. 
Vágólapra másolva!

Szerdán tartja az Európai Néppárt azt a közgyűlését, amelyen szóba kerül a Fidesz tagsága is. Több forgatókönyv is megvalósulhat a magyar kormánypártokra nézve: a kizárástól a tagság felfüggesztésén át a maradásig. Az utóbbi napokban azonban felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint – a szavazás végeredményétől függetlenül – közel sem biztos, hogy ebben a pártcsaládban van a helye a Fidesznek. Szerda délelőtti vezércikkével a Magyar Nemzet is ezt szorgalmazza. Szentesi Zöldi László, publicista, műsorvezető írásában a konzervatív lap szerkesztőségének nevében azt írta, hogy

Szerinte a magyar kormánypárt meghurcolása „a rémdráma utolsó felvonása”, ezért szakítani kell a folyamatosan balratolódó pártcsaláddal.

Szakítson azonnal, szakítson habozás nélkül, és kezdjen el egy új történetet!

– írta Szentesi Zöldi, aki úgy látja, hogyha a Fidesz kilép a Néppártból, akkor a szövetségesek vele tartanak. „És lesznek majd új barátok, új szövetségesek” – tette hozzá.

A szerző szerint, ha a magyar kormánypárt meghozza a nehéz döntést, az számos előnnyel fog járni. „Magunk alakítjuk a sorsunkat, szabadon, felelősen és hatékonyan küzdhetünk tovább közös hazánkért, a keresztény, nemzeti Európáért” – írja. Álláspontját meg is indokolta, szerinte

  • a Fidesz nem ebbe az Európai Néppártba lépett be,
  • annak ellenére támadják a Fideszt, hogy Orbán Viktor megegyezési készséget mutatott,
  • Manfred Weber, Jean-Claude Juncker és Joseph Daul „percenként árulta el” az EPP eredeti hivatását, küldetését.

Írását egy Németh László-idézettel zárja: „Reménytelen a harcunk? A nagyság, mint maga az élet is, reménytelen, s a reménytelenségben, a falhoz állított népek harcában van valami kétszerkettő fölötti remény. A történelem a tragikus életérzés csodája. Marathonnál a reménytelenség győzött.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!