Hollik: Ez a magyar nemzeti érdek

Vágólapra másolva!
Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök kínai útjáról, Magyarország energiahelyzetéről, de szóba került a kormány családpolitikai programja is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Kínában van egy csúcstalálkozón, a miniszterelnöknek ezt az útját több nyugat-európai politikus kritizálta, a Hollik István szerint az ilyen kijelentések mögött egyrészt egy álszentség húzódik, másrészt pedig érezhető az a kettős mérce, amit Magyarországgal szemben már több mint tíz éve lehet tapasztalni. Hozzátette, azért is álszentség, mert mindenki üzletel Kínával, hiszen ez az ország lassan a világ legnagyobb gazdaságává válik, elképesztő exportteljesítménnyel. 604 milliárd eurós kereskedelemi forgalmat bonyolít le Kína az Európai Unióval.

Azért is fanyalognak Európában a mostani magyar látogatás miatt, mert a Kínával való gazdasági kapcsolatok erősítésében is egy verseny van az európai országok között, ezért is értelmezhetetlen és álszent az a kritika, amit most Orbán Viktorral szemben fogalmaztak meg néhányan. A mostani látogatások egyik kézzelfogható eredménye, hogy sikerült megegyezni a Belgrád-Budapest vasútvonalról, másodjára sikerült a közbeszerzés lebonyolítása. Ezt a vonalat alapvetően az áruforgalom érdekében fejlesztik, de lehetséges a személyi forgalom is – tette hozzá a politikus, mind a két érintett ország, Szerbia és Magyarország is azt várja ettől a projekttől, hogy a felek közötti gazdasági és egyéb, kulturális kapcsolatok is erősödnek a jövőben.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!