A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A dél-koreai kormány nem adja fel az áldozatok felkutatását

Dunai hajóbaleset, dél-koreai búvárok
Budapest, 2019. május 31. A Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésében segítő dél-koreai haditengerészet búvárai a Dunán 2019. május 31-én. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mun Dzsein dél-koreai államfő szerint kormánya eltökélt abban, hogy nem adja fel a dunai baleset másféltucatnyi eltűntjének felkutatását.
Vágólapra másolva!

A politikus az elnöki hivatal tisztségviselőivel folytatott szokásos heti megbeszélésen elmondta, a kormány nem adja fel, és minden erőfeszítést megtesz, mobilizálja diplomáciai kapcsolatait, a rendelkezésére álló anyagi és emberi forrásokat, hogy felkutassák az eltűnteket.

Mun Dzsein részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Hangsúlyozta,

aggasztja az, hogy az rossz időjárási körülmények miatt kevés haladás történt az áldozatok felkutatását célzó műveletekben.

Ígéretet tett, hogy minden erőfeszítést megtesz a baleset pontos okainak felderítésére a helyi hatóságokkal karöltve, amelyeknek megköszönte a tevékeny együttműködésüket. Egyben köszönetet mondott azoknak az országoknak - Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország és Szerbia -, amelyek segítségüket ajánlották fel.

A Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésében segítő dél-koreai haditengerészet búvárai a Dunán 2019. május 31-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az államfő a nap folyamán meghallgatta Kang Kjungvha külügyminiszter beszámolóját a történtekről, illetve magyarországi látogatásáról.

Utasította Kangot, hogy alakítson ki szoros együttműködést Dél-Korea és Magyarország között a baleset kezelésében,

és egységes tájékoztatást kapjon a sajtó, hogy a lehető legkisebb legyen a zavar a közvéleményben a balesetről és a mentésről.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt, közte két magyar állampolgár.

A legfrisebb hírek szerint azonban több holttestet is találtak a hétvégén, akiknek az azonosítása még folyamatban, így nem lehet kijelenteni, hogy a múlt hét szerdán elsüllyedt Hableány hajó eltűnt utasai vagy magyar személyzete közül találtak-e meg valakiket.

Közben pedig hétfőn Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója sajtótájékoztatót tartott a katasztrófa kapcsán, amin

új szonár felvételeket is bemutattak az elsüllyedt Hableányról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!