A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNHungary
07:30AtlétikaMaraton séta váltó
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Szijjártó Péter: Indonézia fontos gazdasági és politikai partnerünk

MARSUDI, Retno; SZIJJÁRTÓ Péter
Retno Marsudi indonéz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szándéknyilatkozatot írtak alá a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 17-én.
Vágólapra másolva!
Indonézia fontos gazdasági és politikai partnere Magyarországnak, hiszen abban a délkelet-ázsiai térségben helyezkedik el, amelyik ma a világgazdaság legdinamikusabban növekvő régiója - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután indonéz kollégájával, Retno Marsudival egyeztetett.
Vágólapra másolva!

A magyar tárcavezető kiemelte: egyetértenek abban, hogy a nemzetközi politikai életet meg kell tisztítani a kettős mércétől, az olyan egyoldalú vélemények elharapózásától, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzeti sajátosságokat.

- mondta Szijjártó Péter.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szándéknyilatkozatot írtak alá a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 17-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó kifejtette, hogy az egész világ keresi az együttműködés lehetőségeit Délkelet-Ázsiával, amely gazdaságilag hasznos, sok kereskedelmi és befektetési lehetőséget kínáló régió. Amikor Magyarország a keleti nyitás stratégiáját elkezdte, az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a magas technológiai színvonalon dolgozó távol-keleti cégek érdeklődését felkeltsék a magyarországi beruházási lehetőségek iránt, valamint segítsék a magyar termékek exportpiacra jutását a térségben. A magyar kőlgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy Indonézia jelentőségét 2019-2020-ban megnöveli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, így részt vesz a globális stratégiai és biztonsági döntések meghozatalában, ami ebben a sorsdöntő időszakban komoly felelősséget jelent.

- mondta Szijjártó Péter, aki a gazdasági együttműködésről megjegyezet, hogy Indonéziával jelentős megállapodásokat kötöttek az elmúlt időben, alapvetően a vízgazdálkodás és az energiaellátás területén.

Az Eximbank 218 millió dolláros hitelt adott egy projekthez, amelynek keretében a GE részt vesz az indonéz energetikai rendszerek modernizálásában, továbbá egy kötöttsegély-hitelprogram keretében 36 millió dollárból magyar vízgazdálkodási cégek víztisztító műveket építenek Indonéziában.

Szijjártó hozzátette, hogy több magyar vállalat folytat tárgyalásokat részvételről elektronikai és informatikai fejlesztésekben, ehhez az Eximbank 460 millió dolláros hitelkeretet biztosít.
A külügyminiszter ugyanakkor elítélte a kereskedelmi vitákat, és azt mondta: Magyarország érdeke, hogy ezeket mielőbb rendezzék.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 17-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó megjegyezte azt is, hogy

50-ről 100-ra emelik az indonéz hallgatóknak felajánlott ösztöndíjas helyek számát magyarországi tanulmányokhoz.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter a gazdasági kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, országa érdekelt a gazdasági együttműködés bővítésében Magyarországgal. A gazdasági kapcsolatépítés egyik prioritásának a vízgazdálkodást nevezte, és azt is közölte, hogy az indonéz cégek érdeklődnek a magyarországi befektetési lehetőségek iránt.Retno Marsudi indonéz külügyminiszter a gazdasági kapcsolatok erősítésének fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, országa érdekelt a gazdasági együttműködés bővítésében Magyarországgal.

Szijjártó Péter kérdésre azt is elmondta, világos választóvonal van Európában és Magyarországon a politikai pártok között, és ez a migrációhoz való hozzáállásban látható.

- nyilatkozta Szijjártó, aki hozzátette: ezzel szemben az ellenzéki pártok támogatják a migrációt.
A magyar külügyminiszter szerint a választópolgárok előtt világos választási lehetőség áll. Az elmúlt választásokon már elmondták, melyik álláspontot támogatják, és három héten belül lehetőségük nyílik, hogy ismét elmondják.

A miniszterek a sajtótájékoztató előtt egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá a szakképzési együttműködésről az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az indonéz oktatási és kulturális minisztérium között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!