A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

A lengyel egészségügyi miniszter elhalasztaná a májusi elnökválasztást

koronavírus, Lengyelország, maszkos emberek
A woman wears a gas mask as she and other Poles returning home walk across the bridge over river Oder at the Polish-German border from the eastern German town of Frankfurt (Oder) to Slubice on March 16, 2020, as measures are taken to slow down the spread of the novel coronavirus. - Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said Poland's borders would be closed to foreigners for 10 days, but that the government might prolong the shutdown. Two weeks of quarantine will also be imposed on people returning from abroad. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter a Polsat lengyel tévécsatornán. Szerinte a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig elhalasztják a következő hónapban esedékes voksolást.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, a népszerűségi listát vezető Andrzej Duda.

A szavazás májusi megtartását kifogásolja a lengyel ellenzék is, továbbá több egészségügyi szakértő a választók biztonságára hivatkozva.

A PiS ellenőrzése alatt álló alsóház április elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a voksolás teljes egészében postai úton valósuljon meg. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Az emberek többsége Lengyelországban is csak maszkban megy ki az utcára Forrás: AFP/Odd Andersen

Szumowski szerint a levélszavazás biztonságosabb, mint a hagyományos választás, ugyanakkor még biztonságosabb lenne, ha csak két év múlva kerülne sor az elnökválasztásra.

- szögezte le a tárcavezető.

Egy márciusban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást az egészségügyi kockázatok miatt.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban a Facebook közösségi hálón élőben folytatott konferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2019. március 15-én, a Nemzeti Múzeumnál Forrás: Csudai Sándor - Origo

Morawiecki rámutatott: a lengyel alaptörvény megszabja, egy választási cikluson belül meddig kell megtartani az államfőválasztást, adott esetben ez az időpont az idei év májusára esik.

- jelentette ki.

A levélben szavazás biztonságáról Morawiecki azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a borítékokat szállító személyek, a mintegy 30 ezer szavazóurna, a szavazatokat számláló bizottságok esetében is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!