Újabb rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése Ukrajnában

koronavírus ukrajna
Védőmaszkban sétáltatja a kutyáját egy nő Kijevben 2020. április 6-án. Ukrajnában életbe léptek azok az új korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány a múlt héten rendelt el. A szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában szerdára, egy nap alatt tízzel, 108-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 392-vel 3764-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A betegségből eddig 143-an gyógyultak fel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy

Jelenleg 1368 beteg szorul kórházi kezelésre, köztük 59 gyermek.

A 108 elhalálozott közül 56 férfi, 52 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt.

Május közepén tetőzhet a járvány az országban

– Látva a mai szomorú rekordot, úgy vélem, hogy nem célszerű egyelőre a karantén feloldásáról beszélni – szögezte le a miniszter. Hozzátette, hogy a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása csak majd azután válik lehetségessé, ha csökkeni kezd a megbetegedések száma.

Kiemelte: a kormányzat e tekintetben is folyamatosan elemzi a környező országok tapasztalatait, hogy Ukrajnában a lehető "legkényelmesebben" oldják majd meg ezt.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: Kijevben a korlátozások enyhítése közvetlenül függ attól, mennyi lesz a beteg a húsvéti ünnepek után. Ha csökken a számuk a fővárosban, akkor lehet szó a karantén enyhítéséről, ha viszont emelkedik, akkor tovább szigoríthat a korlátozásokon a városvezetés.

Volodimir Panyiotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) vezetője egy lapinterjúban kifejtette, hogy elemzésük szerint

április végére közelítheti meg Ukrajnában a fertőzöttek száma a tízezret,

és a járvány május közepén tetőzhet. Ez egyben jó hír, hiszen lényegesen alulmarad a korábban vártnál a fertőzöttek száma, rossz viszont a tekintetben, hogy elhúzódik a megbetegedések növekedési időszaka, márpedig Ukrajna nem "ülhet" sokáig karanténban.

23 regisztrált fertőzött van a hadseregben

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint külföldön eddig hat ukrán halt bele a Covid-19 betegségbe - négyen Olaszországban és egy-egy Franciaországban, illetve az Egyesült Államokban -, 25-en gyógyultak fel, és jelenleg 175-öt ápolnak kórházban. Keddi összesítés alapján 15 849 ukrán állampolgár fordult segítségért a tárcához.

Védőmaszkban sétáltatja a kutyáját egy nő Kijevben Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Az ukrán fegyveres erők egészségügyi illetékesei szerdán közölték, hogy

a hadseregben szerdára újabb négy fertőzöttet regisztráltak,

így már 23-an betegek. Eddig egy halálos áldozata van a koronavírusnak a fegyveres erőknél, és egy tagjuk gyógyult fel a betegségből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!