Nyílt levélben kér hatékonyabb Facebook-szabályozást a Századvég az Európai Bizottságtól

Facebook logo
27 March 2018, Germany, Cologne: A smartphone with the Facebook logo lying on a keyboard. The company has issued an apology to users through newspaper adverts after the scandal regarding the unauthorized use of the data of millions of Facebook users. Photo: Oliver Berg/dpa
Vágólapra másolva!
Nyílt levelet fogalmazott meg a Századvég Alapítvány Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, a „Digitális korra felkészült Európa" szakterületért felelős biztosa és Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa részére a hatékony Facebook-szabályozás megteremtése érdekében.
Vágólapra másolva!

A Századvég arra hívja fel a figyelmet, hogy

a Facebooknak kell Európa szabályaihoz igazodnia, nem pedig fordítva!

Határozott véleményük szerint a Facebook által eddig felvázolt szabályozási elképzelések nem elegendők – ahogy az Európai Unió, és különösen a Bizottság részéről is sokkal keményebb, szigorúbb fellépésre lenne szükség, már csak a Facebook piaci dominanciájának kezelésére tett javaslatok hiánya miatt is.

A Facebook logója Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Oliver Berg

Ezért kérik az Európai Bizottságot, és az illetékes EU-s szakpolitikusokat is, hogy

tegyenek új, szigorúbb javaslatokat a nemzetállamokkal együttműködésben a közösségi médiaóriások jelentette kihívások mielőbbi hathatós kezelése és az európai polgárok védelme érdekében!

Álláspontjuk szerint a Facebook és a hozzá hasonló cégek méretük, befolyásuk és technikai lehetőségeik miatt kvázi monopóliumokat hoznak létre – olyan információs „felségterületeket", amelyeket ma már szinte lehetetlen megregulázni a nemzeti, állami jogszabályok révén.

A cégek mindennapi befolyása a jog által hagyományosan szabályozott területeket von alig nyomon követhetően saját kontroll alá – ami az adózás kérdésein túl vonatkozik más fontos területekre is.

Az ilyen jogi kérdések között ott találjuk az adatvédelmet, a felelősségvállalás kérdéseit, a felhasználói jogokat, általában a magánélet védelmének jogi aspektusait, amit

számos tekintetben kíván a maga uralma alá vonni a Facebook nevével is fémjelezhető információs birodalom,

beleértve a gyűlöletbeszéd kérdésére vonatkozó saját szabályozását is, amely a részéről csakis jelentős erőforrással, és a nyilvánosság számára kevéssé transzparens módon valósulhatna meg.

Információk szerint

az Európai Bizottság frissíteni készül a mintegy húsz éve beiktatott, az elektronikus kereskedelemről szóló 2000/31/EK irányelvet,

egy új digitális szolgáltatási szabályozást létrehozva, amely elvileg már jogi eszközökkel is kötelezné a techcégeket többek között a kéretlen tartalmak (gyűlöletbeszéd, illegális tartalom) eltávolítására és a politikai hirdetések korlátozására.

Az Európai Unió intézményeinek alighanem még határozottabban, és az eddiginél hatékonyabban kellene fellépnie, de oly módon, hogy a közösségi szabályozásból ne legyen túlszabályozás, és az EU-s jogszabályok ne pusztán a cégek és a tartalmak korlátozására irányuljanak, hanem arra, hogy a folyamatok valóban átláthatóbbá váljanak.

Az eddigi tapasztalat ugyanis sajnos az, hogy a bigtech cégek egyáltalán nem tartják be a vonatkozó EU-s irányelveket.

A Századvég Alapítvány nyílt levele teljes terjedelmében itt olvasható el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!