Nyolc évet kapott a Mexikóban bujkáló, késes rabló

Közel 17 évig bujkált, B. Balázs, Mexikó, emberölés kísérlete
Mexikóban fogták el az emberölés kísérlete miatt körözött magyar állampolgárt
Vágólapra másolva!
Három embert is megkéselt B. Balázs két társával 2001. szeptember 28-án. Innentől kezdve 17 éven sikeresen bújkált Mexikóban. A rendőrök végül elfogták, most született ítélet az ügyében.
Vágólapra másolva!

B. Balázs két társával 2001. szeptember 28-án betört a XII. kerületi Rácz Aladár utcában lévő szállodába azért, hogy onnan lopjon. A hotel alkalmazottjai viszont észrevették, mire készülnek, és megpróbálták a helyszínen visszatartani a társaságot.

A férfi előrántott egy kést, amivel három embert is megkéselt,

aztán elmenekült a helyszínről. De mielőtt ez sikerült volna neki, a recepciós is elé állt. A férfi rá is rátámadt.

Többször megszúrta a mellkasán és a hasán,

amivel közvetlen életveszélyes sérülést okozott neki.

Forrás: police.hu/ORFK/Antal N.

Az áldozat életét a gyors orvosi ellátás mentette meg. Sehol sem találták a rendőrök. Eközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben.

Elrendelték a férfi körözését, a bíróság pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiemelt körözött személyek felkutatására szakosodott Célkörözési Alosztályának munkatársai 2018 elején tudták meg,

hogy a késes támadó Mexikóban bujkál.

Felvették a kapcsolatot a mexikói hatóságokkal, Folyamatosan tájékoztatták őket a férfi tartózkodási helyére utaló információkról. A beszerzett adatok alapján

B. Balázs Közép-Amerikában hamis személyivel kezdett új életet. 2018 nyaráig egy építési vállalkozás egyik vezetőjeként tevékenykedett.

Mexikóban fogták el a gyilkossági kísérlet miatt körözött rablót Forrás: police.hu/ORFK/Antal N.

A KR NNI Célkörözési Alosztály nyomozóinak felkérésére a mexikói rendőrök 2018. június 27-én Veracruz városában elfogták a férfit. A rendőri szervezetek közötti kapcsolattartásban és a mexikói műveleti tevékenység koordinálásában közvetítőként az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatala (FBI) járt el.

B. Balázzsal 2018. augusztus 1-jén landolt a repülő a budapesti repülőtéren.

Forrás: police.hu/ORFK/Antal N.

Magyarországra érkezése után a férfit a BRFK nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Vele szemben a korábban felfüggesztett eljárást a BRFK folytatta.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A bíró bűnösnek találta a férfit, amiért

8 év fegyházbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészek és az ügyvéd is fellebbezett. A férfi most bűnügyi felügyelet alatt áll, az ügyészség indítványozta letartóztatásba helyezését, amelyet a bíróság elutasított. Az ügyészség ez ellen is fellebbezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!