A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3
HUNMárton Viviana
09:33TekvondoRuth Gbagbi-Viviana Marton
HUNMagyarország
10:40Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország
10:50Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
11:00Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
11:10Kajak-kenuKajak 500m-páros elődöntő 1
HUNLigeti Dániel
11:40BirkózásDaniel Ligeti-Ashton Mutuwa
HUNMagyarország
19:35VízilabdaGyőztes QF 3-Győztes QF 4
NyílNyíl

Biztosítottak a védekezéshez szükséges feltételek

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz
tömeg, sok ember, idős, nyugdíjas, tanuló, diák, utazás tömegközlekedés
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta: mind a kórházi ágykapacitás, mind a szükséges számú lélegeztetőgépek, mind a maszk, a kesztyű és egyéb eszközök utánpótlása rendelkezésre áll. Közölte azt is: a kormány az emberi élet védelmét tartja a legfontosabbnak, és nem a megbetegedések száma a legfontosabb mutató, de európai összehasonlításban ebben is jól állunk. 
Vágólapra másolva!

A kormány a szerdai ülésen leghosszabban a járványhelyzettel foglalkozott. Értékeltük a nemzeti konzultáció eredményeit is – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A járvány második hulláma Magyarországot is elérte. Az első hullám elleni védekezés sikeres volt. Jobb eredményeket tudunk felmutatni, mint Európa legtöbb országa.

A kormány álláspontja, hogy Magyarországnak működnie kell, de úgy, hogy az emberi élet védelme biztosított legyen. A miniszter hozzáfűzte: a második hullám alatt nemcsak az a cél, hogy az emberek egészsége és élete védve legyen, hanem hogy az ország működését biztosítsuk. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy

a nyári hónapokban a külföldről behurcolt vírus volt a legnagyobb veszély.

Ez most is érvényes, ezért kellett bevezetni a szigorú határellenőrzéseket, a határok lezárását.

Maszkot viselő emberek Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindenki tartsa be a szabályokat

Fontosak az egyénre vonatkozó szabályok is, a kormány arra kéri az embereket, tartsák be ezeket a szabályokat. Bár a fertőzések száma nő, a halálozások száma érdemben nem lett több, a második hullámban a fiatalok fertőződnek meg többen. Gulyás Gergely szerint a legfontosabb az emberi élet védelme, e tekintetben Magyarország jól áll.

A kormány célja, hogy biztosítsák a védekezéshez szükséges eszközöket, de a szabályok betartása minden polgár feladata, csak ezzel együtt lehet hatásos a védekezés. Az intézkedések azt szolgálják, hogy a normális élet mellett a gazdaság is működhessen.

Gulyás Gergely: Magyarországnak működnie kell, de úgy, hogy az emberi élet védelme biztosított legyen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nemzetbiztonsági kockázat

A miniszter elmondta, a kormány álláspontja az, hogy az illegális migrációt propagáló szervezetek és személyek tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Magyarország maga dönt a határainak védelméről, állami eszközeiről. A migráció önmagában is nemzetbiztonsági kockázat, aki ezt támogatja, az is ebbe a kategóriába tartozik.

Gulyás Gergely elmondta:

az őszi érettségit nem halasztják

el. Az óvintézkedéseket az adott helyzethez igazítják majd. Aki úgy érzi, veszélyeztetve van, az természetesen kérhet egyéni halasztást, ezt a tanintézmények kötelesek elfogadni.

Ezt teheti a kormány a kamaraerdei idősotthon esetében

A miniszter azt is elmondta, hogy az idősotthonok védelmére most is rendelkezésre állnak a járvány első hullámában beszerzett technikai eszközök.

- mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy milyen lépéseket tud tenni a kabinet, ha mégis gócpont lesz a kamaraerdei idősotthon, ahol egy idős ember meghalt, többen pedig megfertőződtek a koronavírussal.

Kamaraerdei Idősek Otthona Forrás:Origo - Koncz Márton

Egy ilyen helyzetben segíthetne a főváros a vállalkozásokon

Helyes a Fidesz fővárosi frakciójának a javaslata, mivel a kormány eddig több ezer milliárdot költött a gazdaság ösztönzésére, addig Budapest, az ország leggazdagabb városa semmit - mondta szintén az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

- mondta Gulyás Gergely. A Fidesz ugyanis azt javasolta, hogy a főváros támogassa a vírus hatására távolmaradó turisták miatt rossz helyzetbe került idegenforgalmi dolgozókat.

Hatósági áras lesz a koronavírusteszt

Gulyás Gergely szerint a kormány nagyobb gazdasági ösztönző csomagjának részleteit most dolgozzák ki a miniszterelnök vezetésével, ennek részleteiről később számolnak majd be. A koronavírus hatósági áráról szóló kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy a pontos árat később fogják meghatározni. Nem az üzleti, hanem az ország lakosságának az egészsége a szempont, most nem a piacgazdaság szabályai, hanem az egészségügyi védekezések a döntőek.

Ezért lépett közbe a kormány és kezdeményezte a hatósági ár megkötését, ami jóval alacsonyabb lesz a mai napi 30 000 forint körüli árnál.

Változhat a karantén ideje

A WHO szabályai szerint zajlik a tesztelés, már több mint 520 ezer tesztet végeztek el. Ha hat-hét nap alatt nincsenek tünetek, akkor minden bizonnyal nem is történt fertőzés - mondta kérdésre a miniszter.

Forrás: Science Photo Library via AFP/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A kabinet mérlegeli, hogy 14 nap helyett 10 nap legyen a kötelező hatósági házi karantén - mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány gyerekvédelmi csomagot tervez, és az még az idén elkészülhet. A mostaninál szigorúbb intézkedések jöhetnek - tette hozzá.

- mondta kérdésre Gulyás. A nyugdíjasok esetében novemberben lehet kompenzáció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!