Semjén Zsolt gratulált Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek

KELEMEN Hunor; GÁBOR Áron
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke
Vágólapra másolva!
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének a romániai önkormányzati választásokon elért eredményekhez. Az elkövetkező ciklusban négy erdélyi megyét vezethet a párt színeiben megválasztott tanácselnök.
Vágólapra másolva!

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy

az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere.

Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez. Semjén Zsolt a magyar kormány nevében továbbra is támogatásáról biztosította az RMDSZ-t - olvasható a közleményben.

Húsz év után újra magyar polgármestere van Marosvásárhelynek Forrás: Facebokk

Van mire, ugyanis az Agerpres hírügynökség párhuzamos szavazatszámláláson alapuló, illetve hivatalos részeredményeket közlő hétfő hajnali jelentéseiből az tűnik ki, hogy az elkövetkező ciklusban

négy erdélyi megyét vezethet az RMDSZ színeiben megválasztott tanácselnök.

A székelyföldi Hargita megyébenBorboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével.

Sikerült újráznia Szatmár megyébenPataki Csabának és Maros megyében Péter Ferencnek is.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményei szerint Péter Ferenc behozhatatlan előnyre tett szert Maros megyében. Az RMDSZ jelöltje a szavazóközpontok 70 százalékának az adatai alapján közel kétszer annyi szavazatot kapott mint az utána következő liberális jelölt. A Marosvásárhelyt 20 évig vezető, de ezúttal függetlenként a megyei önkormányzat vezetésére pályázó Dorin Floreának kevesebb mint ötöde annyi szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint Péter Ferencnek. Szatmár megyében a szavazóközpontok 96 százalékának az adatait dolgozták fel. A hivatalos részeredmény szerint Pataki Csaba több mint 50 ezer szavazatot kapott, míg az utána következő liberális jelölt csak 35 ezret.

Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, melyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be. Bolojan több cikluson át Nagyvárad polgármestere volt, ám most a megyei vezetését pályázta meg. A pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás, valamint a hivatalos részeredmények szerint is nagy többséggel vezet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!