Egyre több volt alkalmazottja bizonyítja: a baloldal borsodi jelöltje nem fizette ki a neki dolgozó varrónőket

Vágólapra másolva!
Ahogy arról már többször beszámoltunk, Bíró László, a baloldali pártok szerencsi-tiszaújvárosi jelöltje annak ellenére nem fizette ki alkalmazottait, hogy több tízmilliós állami támogatást kapott éppen erre.  A cégét 2016 környékén gyanús körülmények között csődközelbe vitte, majd átadta egy strómannak. Az elmúlt hetekben az egykori alkalmazottak közül többen is kiálltak a nyilvánosság elé, és tanúsították, hogy Bíró nemcsak a fizetésüket nem adta oda, de fegyverrel is fenyegetőzött, amikor a pénzt kérték. Bíró László ügye azért is fontos, mert most a koronavírus-járvány idején rendkívüli jelentőségű, hogy olyan képviselő jusson a parlamentbe a borsodi körzetből, aki sokat tud tenni a munkahelyek megvédéséért. Erre Bíró nyilvánvalóan alkalmatlan.
Vágólapra másolva!

Vasárnap időközi választást tartanak a borsodi 6-os számú körzetben, amit Koncz Ferenc kormánypárti képviselő váratlan halála miatt írtak ki. Öt jelölt méri össze az erejét, a legismertebbek közülük a Fidesz-KDNP által támogatott Koncz Zsófia, Koncz Ferenc lánya, és a baloldali pártok jelöltje, a jobbikos antiszemita Bíró László.

Bíróról a kampány közben derült ki, hogy csődbe vitte korábbi cégét, ahol varrónőket alkalmazott, és nem fizette ki az alkalmazottait. Ezt azért is fontos tudni, mert a koronavírus-járvány közben - és majd utána - a legfontosabb kérdés az lesz egy egyéni képviselő esetében: hogyan áll a munkavállalókhoz, a munkahelyteremtéshez. Koncz Zsófia már a kampányban is a munkahelyteremtésen dolgozott, ezzel szemben Bíró - aki magát tisztességes kisvállalkozónak beállítva próbált kampányolni - nemcsak hogy nem tett semmit, de vállalkozóként el is bukott.

Puskával fenyegetőzött

Szeptember elején az arcukat és a nevüket (ekkor még) nem vállaló varrónők álltak a nyilvánosság elé. Azt mondták, hogy a jobbikos politikus többször sem fizette ki a bérüket, és közülük volt olyan, akinek a mai napig több százezer (egész pontosan 350 ezer) forinttal tartozik. Sőt, egyikük elmondása szerint

egykori főnökük puskával kezdett el fenyegetőzni a varroda közepén, amikor számon kérték rajta az elmaradt fizetéseket.

A varrónő visszaemlékezése szerint Bíró azzal támadt rájuk, hogy "hozza a puskáját és menekülhetnek." Egyikük még arról is beszélt, hogy a politikus 2015-16 környékén úgy adta el egyik ismerősének a varrodai eszközöket, hogy az nem is volt a tulajdonában. Érdekes megfigyelni a Jobbik első reakcióját a Bíró-ügy kapcsán: Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke ekkor még azt mondta, hogy "politikai fikció kategóriájába tartoznak" a párttársával szemben felmerült vádak.

Szeptember elején név nélkül és kitakart arccal mertek csak nyilatkozni a baloldal jelöltjének egykori alkalmazottai. Itt tudja megnézni a felvételt:

Gyanúsan csődbe vitt cég

Ahhoz, hogy pontosan mi is történt, és ebben mi volt Bíró László szerepe, szükséges kitérni az általa igazgatott Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet pénzügyeire.

Az Ózdtól pár kilométerre fekvő, mindössze 760 lakosú Csernelyen 1972-től többféle vállalati, vállalkozási formában működött varroda. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésben 2010 óta jobbikos képviselőként politizáló Bíró politikai pályafutásának elején vette át az azóta már nem működő üzem irányítását: 2013 augusztusától 2014 januárjáig ügyvezető elnöke, 2014 júliusától 2016 májusáig pedig igazgató-elnöke volt a cégnek. A jobbikos politikus folyamatos megrendeléseket és munkát ígért a dolgozóknak, de rövid időn belül kiderült, hogy ezt nem tudja teljesíteni.

És most jön a lényeg: a társaság 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az államtól, méghozzá a Bérgarancia Alapból. Vagyis éppen arra, hogy a béreket kifizesse. Ezen időszak legnagyobb részében tehát a baloldali politikus volt a vállalkozás vezető tisztségviselője.

Csakhogy a komoly támogatás ellenére csődbe ment a Hegyalja-Mix.

Bíró László a kamerák kereszttüzében Forrás: Facebook

2016-ban Bíró egy olyan vállalkozónak játszotta át a társaságot, aki alatt a céges adatbázis szerint sorra mentek tönkre a vállalkozások. Egész pontosan: a cég igazgatói pozícióját 2016 májusában az azóta meghalt Móczár János vette át, aki a váltás idején eltiltás hatálya alatt állt. Már az is erősen kérdéses, hogy egy cégvezetéstől eltiltott személy hogyan vehette át a Hegyalja-Mix vezetését - jogszerűen és felelősen biztos nem. Móczár érdekeltségei körébe akkoriban kilenc cég tartozott, amelyek közül hat kényszertörlés, egy pedig felszámolás alatt állt.

De volt itt egyéb érdekesség is: a cég korábban Tarcalra és Bekecsre volt bejelentve, azonban 2016 májusától kezdve egy budapesti cím lett a székhely. A Bíró-Móczár cserén és a székhelyváltáson kívül megváltozott a vállalkozás (az egyébként a tulajdonosi ellenőrzést biztosító) felügyelőbizottságának összetétele is. Utóbbiak érdekes módon mind használaton kívüli házakba, lerobbant tanyákba voltak/vannak bejelentve. Ekkor merült fel Bíróval szemben a vád, hogy stróman(ok) segítségével tüntette el tartozásait és botrányos múltú vállalkozását.

A baloldali politikus ezt azzal próbálta meg kivédeni, hogy amikor végrehajtás alá helyezték vállalkozását, már nem ő volt a vezető. Csakhogy nem mondott igazat: a nyilvánosságra került NAV-iratok szerint a Hegyalja Mix felszámolását már 2016 februárjában elrendelték, ekkor pedig még az irányítása alatt állt a cég.

Sorra vállalták az arcukat

Visszatérve a varrónők ügyére: előkerültek olyan hivatalos iratok is, amelyek azt bizonyították, hogy Bíró cége jelentős munkabértartozást halmozott fel.

A botránynak ezzel még nem lett vége, nem sokkal később ugyanis újabb varrónők álltak ki és mondták el, hogy a baloldal jelöltje nem fizette ki őket.

Bíró újabb, egykori alkalmazottai itt beszéltek:

Komoly fordulatot jelentett az ügyben, hogy az addig nevüket, arcukat nem vállaló varrodai dolgozók ezt követően felfedték személyazonosságukat, megerősítve a történet valóságalapját. Egy másik esetet ismertetve azt mondták, hogy

közösen felhívták Bírót, aki erre közölte, ha még egyszer megkeresik, lelövi őket.

Ez pedig azt jelentette, hogy a baloldali pártok által támogatott jelölt legalább két alkalommal fenyegette meg agresszívan volt beosztottjait.

A varrónők ezúttal arccal, névvel álltak ki a kamerák elé:

Ezután már nem próbálkoztak azzal, hogy behajtják követeléseiket, mert attól tartottak, hogy a végén még "a fejünkhöz tart valamit".

A Hír TV-nek október 6-án újabb varrónő erősítette meg, hogy Bíró László nem fizetett. Az újabb egykori alkalmazott neve elhallgatását kérte, és azt mondta, jogi úton próbálta visszaszerezni járandóságát, de a jobbikos politikus a mai napig tartozik neki.

A riporter kérdésére, miszerint mennyi pénzzel adós Bíró László, a varrónő azt mondta, nagyjából 130 ezerrel tartozik még neki Bíró. Azt is hozzátette: Bíró 20 ezer forintot ígért neki külön a szakmunkásvizsgáért, de azt sem kapta meg.

Ahogy korábbi cikkünkben foglalkoztunk vele, a botrány azért is különösen kínos a baloldali jelöltnek, mert a koronavírus-járvány megváltoztatta a politikusokkal szembeni elvárásokat. A pandémia következtében ugyanis rendkívül fontos lett a munkahelyteremtés, a munkahelyek megvédése.

Ezzel értelemszerűen a borsodi időközi választás tétje is megváltozott. A Bíró-ügy éppen arra világít rá, hogy

a baloldal jelöltje egyszerű megyei képviselőként sem tudott eleget tenni feladatának, így várhatóan magasabb szinten is ez lenne a helyzet.

Bíró László saját dolgozóit sem fizette ki, hogyan védené meg a munkahelyeket, hogyan teremtene újakat? - adódik a kérdés.

Koncz Zsófia megválasztása esetén édesapja politikai hagyatékát gondozná, és félbemaradt terveit valósítaná meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormánypárti Koncz Zsófiának viszont konkrét tervei vannak a munkahelyek megőrzésére és a térség fejlődésének biztosítására. A fideszes jelölt az Origónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az időközi választás legfőbb tétje az itt élő emberek érdekeinek érdemi képviselete és a korábban négy évre felhatalmazott édesapja munkájának folytatása. Hozzátette, hogy Koncz Ferenc több tervét sem tudta befejezni, ezért minden erejével azon lesz, hogy a következő időszakban ezeket az itt élőkkel összefogva megvalósítsa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről