A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Jövő héttől lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra, akár már januárban megkezdődhet az oltás Magyarországon

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik
Vágólapra másolva!
Magyarországon jövő héten kezdődik az előregisztráció a koronavírus-oltásra, januárban pedig már szélesebb körben is megkezdődhet a lakosság beoltása. A környező országokban szintén azt az időpontot tűzték ki, és először majdnem mindenhol a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és az idősek juthatnak hozzá a vakcinához. Ahogy Magyarországon, úgy egyelőre máshol sem lesz kötelező az oltás, és a legtöbb helyen ingyenesen elérhető lesz. Bemutatjuk az oltási terveket és a vakcinákat.
Vágólapra másolva!

Jövő héten már lehet előregisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be először arról, hogy a jövő héten indul az előregisztráció azok számára, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával. Mindemellett az is kiderült, hogy a kormány felkészülten várja a tömeges oltás időszakát,

hiszen 13 ezer kijelölt helyszínen végzik majd a vakcinák beadását.

Az előjegyzésre Orbán Viktor szerint azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy sorok alakuljanak ki az oltást végző helyszíneken. A kormányfő közölte azt is, hogy levélben és az interneten keresztül is lehet majd regisztrálni az oltásra, és csak olyan vakcinát használnak majd, amelyet Magyarországon ellenőriztek és engedélyeztek.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz egészségügyi minisztert, Mihail Muraskot fogadta. Oroszország különleges felajánlást tett Magyarország részére, hiszen a magyar orvosok és szakemberek a helyszínen is tanulmányozhatják majd az oltóanyagot, valamint a gyártási folyamatokba is betekintést nyerhetnek.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy fontos minél több lehetőséget teremteni az oltóanyag beszerzésére, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik vakcina áll majd rendelkezésre nagyobb mennyiségben, így felelőtlenség lenne idejekorán lemondani valamelyik opcióról.

Éppen ezért az orosz vakcina mellett számos más ország és vállalat készítménye is érkezik majd Magyarországra, valamint az Európai Unió is gondoskodik oltóanyagról az országok számára.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy egyelőre úgy tűnik, az Unió által megrendelt mennyiség nem lesz elég minden tagállam számára, ezért is annyira fontos, hogy Magyarország ebben a tekintetben is képes legyen saját lábon állni annak érdekében, hogy a magyarok az elsők között, megfelelő mennyiségben jussanak hozzá az oltóanyaghoz.

Ezek jelenleg a legígéretesebb Magyarországra érkező vakcinák

A tervek szerint az országba az Európai Unióból és más forrásokból több különböző gyártó és ország oltóanyaga érkezhet az elkövetkező időszakban. A Szputnyik V névre keresztelt, a világhírű Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által fejlesztett orosz vakcina első dózisai már a múlt héten megérkeztek, ezeket már magyar szakemberek vizsgálják.

Az orosz oltóanyag az előzetes felmérések alapján 92 százalékos hatékonyságot mutatott, és egyik nagy előnye, hogy nem kellenek extrém körülmények a tárolásához sem, hiszen a készítményt elég mínusz 12-18 fokon tartani.

A Szputynik V azért is lehet rendkívül fontos, mert már folynak az egyeztetések a vakcina licencének megszerzéséről, ezáltal pedig Magyarországon is gyártani lehetne az oltóanyagot.

A Pfizer vakcinájából szintén kap Magyarország, mivel az Európai Unió 300 millió adag megrendeléséről szóló megállapodást kötött a céggel, vagyis ebből majd a tagállamoknak is jut. A gyártó szerint ez az oltóanyag 90 százalékos hatékonyságban működik, de komoly probléma vele, hogy nagyon nehéz a szállítása és a tárolás is, mivel mínusz 70-80 fok között kell tartani.

Illusztráció Forrás: AFP/Vladimir Pesnya

Az Európai Unió szintén megállapodott az AstraZenecával és a német CureVackal. Utóbbi azért is tűnik ígéretesnek, mert ennek az oltóanyagnak a tárolása a legegyszerűbb.

A fejlesztők szerint hagyományos hűtőszekrényben három hónapig lehet tárolni, de plusz 5 fokon is egy teljes napot kibír. Ezek mellett az amerikai Moderna készítményéből is minden bizonnyal kapni fog az Európai Unió, és ezáltal Magyarország is. Az ő vakcinájuk az első jelentések szerint 94,5 százalékos hatékonysággal működik, vagyis pusztán a számok alapján ez tűnik a leghatásosabbnak.

Kik fognak kapni először oltást?

Magyarországon már januárban elindulhat a lakosság beoltása, első lépésként a különösen veszélyeztetett csoportok, az idősek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók kaphatják majd meg az oltást. A kormány tervei szerint mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz és senkit sem fognak kötelezni,

azonban az érintett csoportoknak mindenképpen javasolják az oltás beadatását.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban - összegezte korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Hasonló a helyzet Ausztriában is, ahol a kormány a jövő év elején kezdi meg az állampolgárok beoltását, szintén a fentebb említett csoportok érintésével. Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter kiemelte, hogy nem lesz kötelező az oltás, viszont Ausztriában mindenképpen szeretnék elérni azt, hogy a lakosság fele beoltassa magát. Azonban egyelőre még komoly vita zajlik arról, hogy pontosan mekkora arányt kell elérni ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, tette hozzá.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Tallis

Szerbiában bár elterjedt, hogy kötelező lesz az oltás, kiderült, hogy erről szó sincs. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy nem teszik kötelezővé a koronavírus-elleni védőoltást, és az egészségügyi szakemberek lesznek az elsők, akiket beoltanak, őket pedig a katonaság, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok tagjai követik.

Szlovéniában már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet, azonban továbbra sem csökkentek az esetszámok, és újabb rekordot döntött a kórházban kezelt betegek száma is. A 24 Ur értesülései szerint az egészségügyi miniszter a következő három hétben készíti el a lakosság beoltásáról szóló tervezetet, azt viszont már lehet tudni, hogy

elsőként a 60 év felettieket, a krónikus betegeket és az egészségügyi dolgozókat oltják be.

Németországban is már dolgoznak azon, hogy miként lehet a leggyorsabban eljuttatni az oltóanyagot a lakosság számára. A helyi döntéshozók többször is kiemelték, hogy a legrosszabb, ami történhet, hogy már van vakcina, de azt a logisztikai felkészületlenség miatt nem tudják használni.

A többi országhoz hasonlóan Németországban is az idősek és az egészségügyi dolgozók kapják majd meg az első adagokat. Berlinben azzal számolnak, hogy az első oltási hullámban 900 ezer dózist adnak majd be.

Mivel minden ember várhatóan két adagot kap, ezért nagyjából 450 ezer embert tudnának beoltani a fővárosban.

Olaszország januárban országos szintű oltási kampányt tervez. Az egészségügyi miniszter Roberto Speranza szerint, ennek lebonyolítására pedig egy külön munkacsoportot is létrehoztak. Speranza kiemelte, hogy az oltás ingyenes lesz, és nagy valószínűséggel önkéntes alapon működik majd, vagyis nem fognak senkit kötelezni arra, hogy beadassa magának a vakcinát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!