Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Egyre közelebb a tömeges oltás - és egyre többet hazudik róla a baloldal

Megérkezett az első vakcinaszállítmány Kínából 2021.02.16. második
Budapest, 2021. február 16. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Milliók haltak meg szerte a világon a vírus miatt, egyre több országban tombol a vírus harmadik hulláma, a magyarországi baloldal politikusai pedig továbbra is a vakcinák ellen kampányolnak. Mindebből pedig jól látszik stratégiájuk: a járvány elhúzódásával több lesz a beteg, a halott, aminek reményeik szerint politikai-gazdasági következményei lehetnének. Ennek megfelelően a baloldal vezető arcai, így Gyurcsány Ferenc, Hadházy Ákos, Jakab Péter és Szabó Tímea egytől egyig beálltak a sorba, és minden erejükkel megpróbálják gyengíteni az oltási hajlandóságot. Összegyűjtöttük a legmegdöbbentőbb oltásellenes megnyilvánulásaikat!
Vágólapra másolva!

A baloldal a vírus megjelenése óta tudatosan hátráltatni próbálja a kormányt a sikeres védekezésben, elég csak a kezdetekre, a koronavírus-törvény elfogadása körüli huzavonára, Müller Cecília országos tisztifőorvos támadására és a nemzetközileg összehangolt diktatúrázásra gondolni. Az ősszel világszerte elkezdődött második hullám alatt ugyanott folytatták, ahol tavasszal abbahagyták.

Célkeresztjükbe mostanra a vakcinák kerültek, hiszen pontosan tudják, a megfelelő átoltottsági szint elérése lehet az egyetlen eszköz a vírus legyőzésére. A baloldalnak politikai okokból ez nem áll érdekében, éppen ezért már tavaly novemberben megkezdték oltásellenes kampányukat. Már látszik a fény az alagút végén, így vezető politikusaik kettőzött erővel folytatják a vakcinák elleni hergelést idén. Ahogy közeledik a tömeges oltás fázisa, a baloldal úgy hazudik egyre többet és egyre durvábbakat a témában.

Gyurcsány Ferenc

Az oltóanyagok támadását a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc, és pártja, a Demokratikus Koalíció tavaly november környékén kezdte meg, a többiek csak némi késéssel követték az irányvonalat. Miután a baloldali párt politikusai arról kezdtek el beszélni, hogy az orosz vakcina megbízhatatlan, hatékonysága nem bizonyított, sőt, a használatának felvetését "emberkísérletnek" nevezték, a DK egy irányított internetes konzultációt indított a Szputnyikkal és a kínai vakcinával kapcsolatban. Idén januárban pedig egy jogilag aggályos, a Sinopharm ellen irányuló online petícióval is próbálkoztak.

Az elmúlt hetekben sem álltak le azzal, hogy megpróbáljanak bizonytalanságot kelteni az oltások körül. Gyurcsány Ferenc január közepén közzétett posztjában arról írt, hogy mindenkinek joga van kiválasztani a vakcinát, úgy, hogy ekkor már több kormánytag is a vakcinaválasztás jogáról beszélt. A baloldali pártelnök legitimálta az oltást elutasítók álláspontját azzal, hogy arról értekezett, "hallom hangját azoknak, akik nem akarják beoltani magukat. Hallom érveiket. Tiszteletben tartom azokat". Majd folytatva a riogatást hozzátette, hogy "jól teszed, ha csak olyan vakcinát használsz, amit engedélyeztek az EU-ban".

Az oltásellenes kampány fő felelőse Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Mohai Balázs

Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a DK politikusai ezt követően folyamatosan ezt hangoztatták. Ennek csúcspontjaként a párt budapesti polgármesterei hétvégi közös sajtótájékoztatójukon azt kérték, hogy kerületeikben csak az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltsanak. Értelemszerűen az akció a Szputnyik és a Sinopharm ellen irányult, hiszen az uniós gyógyszerhatóság egyelőre nem engedélyezte ezeket az oltóanyagokat. Ennek oka egyszerű: az oroszok csak a napokban nyújtották be vakcinájuk bejegyzési kérelmét, míg a kínaiak még nem jutottak el idáig.

Nyilvánvaló, hogy az EU is engedélyezni fogja az orosz vakcinát, de Gyurcsányék abban bíznak, hogy ha tudják húzni az időt addig, akkor egyrészt Magyarország kevesebb vakcinát kap (hiszen a teljes uniós keret népességarányos része jutna csak nekünk), másrészt jóval később.

A Fidesz úgy reagált, hogy "Gyurcsány polgármesterei már ott tartanak, hogy a saját kerületeikben képesek lennének elzárni az emberektől bizonyos - a baloldalnak nem tetsző - oltóanyagokat, miközben egész Európában a járvány harmadik hulláma terjed, és az országok versenyfutásban vannak az idővel az oltásért és a vakcinákért".

Ezek után sem vett vissza az oltásellenes tempóból Gyurcsány Ferenc, aki szombati évértékelő beszédében ismét az orosz és a kínai vakcina ellen próbált hisztériát kelteni. A januárban meghatározott stratégia szerint arra kérte hallgatóit, hogy csak olyan vakcinával engedjék beoltatni magukat, amit Brüsszel engedélyezett. Tegnapi parlamenti felszólalásában szóról szóra megismételte ezt.

A hétfői nap erősre sikerült Gyurcsánynál, aki egy ritkán hallható hazugságot engedett meg magának az ATV-ben. A baloldal vezetője azt állította, hogy a magyar hatóság nem vizsgálta meg a kínai és az orosz vakcinát. Kijelentésére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált. "Ez az állítás nem igaz, ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai mindkét vakcina dokumentációját, valamint gyártóhelyét is megvizsgálták, majd engedélyezték" - szögezte le a politikus a Hír TV-nek.

Hadházy Ákos

Gyurcsány Ferenc mellett talán Hadházy Ákos korábbi LMP-s, jelenleg független képviselő a fő arca a baloldal oltásellenes kampányának. A radikális baloldali politikus egy halottgyalázó felvétel közreadásával indította 2021-et: arról írt, hogy "a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek".

Arra is utalgatott, hogy a kialakult állapot a kormánynak és a "dilettáns" járványvédelemnek köszönhető. Az akció azonban a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy egyetlenegy koronavírusos sem szerepelt a videón bemutatott halottak között, és az intézmény fenntartója nem a kormány, hanem a baloldali vezetésű önkormányzat.

Hadházy Ákos durva, ízléstelen videóval támadta a közös védekezést Forrás: MTI/Mónus Márton

Hadházy Ákos ezután a DK-s Vadai Ágnessel közösen hazudott nagyot: a két baloldali politikus azt állította, hogy Szijjártó Péter dönt a különféle vakcinákról. Ebből egy szó sem igaz, ugyanis a külügyminisztérium feladata "csupán" annyi, hogy információkkal lássa el az OGYÉI-t, minden döntést a Gyógyszerészeti Intézet munkatársai hoznak majd meg.

Nem állt le az álhírek terjesztésével, legutóbb a Szputnyik V-ről közölt álhírt, azt állítva, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) fontos vizsgálatokat hagyott ki a vakcina ellenőrzésekor. Csakhogy mint az sokak számára nyilvánvaló, így feltehetően Hadházynak is, hogy az engedélyezésnél a szóban forgó vizsgálatokat nem az OGYÉI, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi, amikor megérkeznek a szállítmányok. A baloldali politikus akkorát hazudott, hogy az OGYÉI közleményt tett közzé az ügyben.

Jakab Péter

A mindenben Gyurcsány Ferenc óhaját leső Jobbik-elnök, Jakab Péter is beszállt a baloldal halálkampányába. A parlament tavaszi ülésszakának nyitányán egészen elképesztő beszédet mondott: nyíltan támadta az orosz és a kínai vakcinákat, valamint a magyar szakembereket, akiket közvetetten kuruzslóknak, kínai gyógyszerügynököknek nevezett.

A radikális baloldalivá vált pártelnök bizonytalan eredetűnek nevezte a Sinopharmot, pedig azzal már több millió embert oltottak be a világon, többek között a Magyarországgal szomszédos Szerbiában is. Arról nem is beszélve, hogy az oltóanyagot számos országban biztonságosnak ítélték meg, a klinikai vizsgálatok harmadik szakasza 79 százalékos hatékonyságot mutatott ki. Ez nem zavarta meg a színvonaltalanul hőbörgő, Gyurcsány Ferenc által megdicsért politikust, aki az előzőekhez hozzátette, hogy "van valami kínai cucc, amivel beoltottak 1 millió afrikait vagy 1 millió kínait".

Beszédének mélypontja egyértelműen az volt, amikor a hazai szakértőket gyalázva arra célozgatott, hogy míg Brüsszel véleményében meg lehet bízni, addig a magyar tudósok, orvosok és szakemberek véleményében nem.

Színvonaltalan hőbörgésre tellett Jakab Pétertől Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fekete-Győr András

Megpróbált felzárkózni hozzájuk Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki Gyurcsány Ferenchez képest mindig egy kis fáziskésésben van. Feltűnő, hogy az utóbbi időben folyamatosan támadta a Szputnyik V-t, pedig szaktudása egyáltalán nincs a kérdésben.

Tavaly novemberi videójában arról beszélt, hogy először Orbán Viktornak és a kormánytagoknak kellene beoltatniuk magukat az orosz oltóanyaggal, és csak utána adjanak belőle az egészségügyi és szociális dolgozóknak, a tanároknak, és végül mindenkinek, aki rászorul.

Ezt egyébként a napokban eljátszotta a kínai oltóanyaggal is: miután a miniszterelnök január közepén arról beszélt szokásos, pénteki rádióinterjújában, hogy Magyarország minél több vakcinát akar szerezni Kínától is, Fekete-Győr ismét azt követelte, hogy a kormánytagok előtte oltassák be magukat.

Idén januárban arról írt Facebook-oldalán, hogy "ne vegyen orosz vakcinát a kormány uniós engedély nélkül, mert pénzkidobás". Még azt is hozzátette, hogy "a keleti diktatúrák vakcinái valahogyan mindig átláthatatlanabb módon készülnek, mint a nyugatiak". Fekete-Győr akkora valótlanságokat állított, hogy orvosként dolgozó húga, Alexa volt kénytelen helyreigazítani őt hétfői, közös Facebook-live-jukban. A baloldali politikus testvére úgy fogalmazott, hogy bebizonyosodott, az orosz vakcina hatékony és biztonságos.

Fekete-Győr András próbál felnőni Gyurcsány Ferencékhez a vakcinák elleni uszításban Forrás: Facebook

Szabó Tímea

Az oltásellenes kampányt folytató baloldal egyik meghatározó arca Szabó Tímea, aki a járvány kezdete óta hol álhírekkel, hol szimpla hazugságokkal támadja a közös védekezést. Mint ismert, a Párbeszéd társelnöke volt az, aki a baloldali politikusok közül először hivatkozott a később Korózs Lajos MSZP-s képviselő videójában felbukkanó álmentős állításaira.

Szabó a második hullám alatt is ugyanott folytatta: oroszlánrészt vállal a vakcinák elleni uszításban. Legutóbb a Sinopharm kapcsán mutatta meg magát. Januári posztjában úgy fogalmazott, hogy a kormány erőlteti a kínai vakcina behozatalát, pedig a szakértők nagy része szkeptikusan áll hozzá. Ez már akkor sem volt igaz, hiszen ekkor már többen elismerték, hogy az oltóanyag biztonságos.

Ez nem zavarta a baloldali politikust, aki határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy "csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott készítmények kerüljenek forgalomba Magyarországon". Ahogy korábban is szó volt róla, a Párbeszéd frakcióvezetője ezzel értelemszerűen - illeszkedve a baloldal kommunikációs stratégiájába - a nagy mennyiségben beszerezhető orosz és kínai vakcinát támadta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről