A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNNagy Bernadett
11:30BirkózásReetika Reetika-Bernadett Nagy
HUNMuszukajev Iszmail
12:20BirkózásIszmail Muszukajev-Ernazar Akmataliev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Orbán Viktor: Május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani az országban, mint egy hasonló méretű EU-s államban

KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. február 15. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én. Hátul Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket; az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés idei első ülésén.
Vágólapra másolva!

- tájékoztatta az Országgyűlést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő óvott attól, hogy a döntéshozók járványügyi szakembernek képzeljék magukat, az ő jártasságuk nem azonos a valódi szakemberek tudásával.

A döntés felelősségét nem akarjuk áthárítani, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodunk hozzá, hogy a szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal jelenjen meg döntéseinkben – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett:

Ezért tartottuk nyitva az általános iskolákat és a munkahelyeket – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy ugyanakkor a vendéglátóhelyek, színházak, sportlétesítmények bezártak.

Orbán Viktor: Az újraindítás feltétele a vakcina Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Következetes válságkezelés

A válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, és ezért sikerült a járványt megfékezni. Akik folyton változtattak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – emlékeztetett Orbán Viktor. Elmondta, a járványgörbe 10 napja nem csökken, feltehetőleg a ragályos mutáció miatt, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására.

A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról, vannak, akik már most nyitnának – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, a kormány újraindítaná a gazdaságot és a társadalmi életet is. Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk.

Az újraindítás feltétele azonban a vakcina

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.

Orbán Viktor közölte, hogy 2,5 millió ember oltására elegendő kínai vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország - mondta a kormányfő. Hangsúlyozta:

minden oltóanyagra szükség van, ez vezet vissza a normális élethez.

Szerinte reális esély van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladja a beoltottak száma, így minden veszélyeztetett és regisztrált idős ember megkaphatja a védőoltást.

Nem politikai kérdés a vakcina ügye

Orbán Viktor kitért arra, hogy a vakcinának nem szabadna politikai kérdéssé válnia. – Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget – fogalmazott. A kormányfő beszélt arról is: csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak, a kormány így újabb, hétpontos konzultációt indít az újraindításról.

A miniszterelnök a gazdasági helyzetről azt mondta:

Hangsúlyozta: a válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, ennek érdekében többek között hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással, olcsó hitelekkel segítették a vállalkozásokat. – A gazdaságvédelmi akcióterv sikeres volt, ugyanis decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válság előtt – összegzett.

A munka a legfontosabb

A miniszterelnök szerint a legfontosabb statisztika, hogy mennyi embernek van munkája. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. 4,5 millió a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség valamivel magasabb, mint a járvány előtt, 3,4 százalék, de ez a harmadik legjobb adat az unióban. A miniszterelnök kifejtette, amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

Nemcsak visszatérünk oda, ahol 2019-ben voltunk, hanem akciótervet indítunk a gazdaság fejlesztésére

- mondta a miniszterelnök. Ez a Gazdaság-újraindítási Akcióterv. Munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával indítaná újra a gazdaságot a kormány, és kitartanak a segély helyett munka elve mellett, mert az elmúlt 10 évben ez volt a siker alapja.

Az akcióterv 7 lépésből áll:

  • öt százalékra csökkent a lakásépítés áfája,
  • hárommillió forintot kapnak a családok lakásfelújításra,
  • bértámogatást kapnak a bajbajutott vállalkozások,
  • az orvosok bére jelentősen emelkedik,
  • négy hullámban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat,
  • a 25 év alatti fiataloknak jövedelemadó-mentességet adnak,
  • és kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt kapnak tízmillió forintig a vállalkozások.
Orbán Viktor hétpontos újraindítási tervet jelentett be Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hatalmas megújulások az egyetemeken

Ezt követően sok ezer milliárd forintért vállalkozástámogatásai program indul, amit az unióval közösen finanszíroz a kormány. Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. A következő években 1500-2000 milliárd forintot fektetünk a hazai egyetemekbe. Orbán Viktor emlékeztetett: pénteken megkezdődött a 13. havi nyugdíj első részletének utalása. Ez mutatja, hogy a mai válságkezelés logikája más, mint ami 2010 előtt volt.

A miniszterelnök kifejtette, Magyarország egy erős ország, ezért álltuk jól a sarat a vírus idején, meg tudtuk nyerni a csatákat is Brüsszelben. Remélem, hogy az akcióterv minden pontját meg tudjuk valósítani, és Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt – zárta szavait a miniszterelnök.

Gyurcsány beismerte, ő a baloldal ura

A baloldali felszólalók közül Gyurcsány Ferencet érdemes felidézni, mert a bukott kormányfő egyértelműen bejelentette, hogy ő a baloldal ura.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elmondta, a baloldali frakcióvezetőket végighallgatva arra jutott, hogy a baloldal eddig egyetlen válságot sem oldott meg sikeresen, ezért is nehéz elfogadni a kritikákat.

- tette hozzá.

Kocsis: Önnek semmilyen erkölcsi alapja nincsen erre

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy egyszerű hazugság a baloldali frakcióvezetőktől, hogy a kormány nem tesz semmit a mostani helyzetben. Szólt arról, hogy a hitelmoratóriumon át az orvosi béremelésekig egészen a 13. havi nyugdíjak visszaépítéséig nagyon sok lépés történt. Kocsis Máté szerint nagyon rosszul sikerültek a baloldali felszólalások.

Gyurcsány Ferencnek azt mondta, hogy az a helyzet, hogy bárki kioktathatja erkölcsből Balla képviselőt, de Ön az egyetlen, akinek erkölcsből semmilyen mondandója nem lehet.

Kocsis Máté: A baloldal politikai kultúrája a hazugságra és a gyűlöletre épül Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mi nem kitalálunk vádakat Gyurcsány Úr, Ön hazudott és rátámadt a népére - tette hozzá. Önnek takarodnia kellene a közéletből - tette hozzá. Legalább attól tartózkodjon, hogy morális fölényről beszél Ön - mondta Kocsis Máté.

Kocsis Máté elmondta, hogy

a baloldal politikai kultúrája a hazugságra és a gyűlöletre épül.

Egy kétszínű koalíció állt össze. Kocsis felsorolta az elmúlt hónapok egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatait. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, a rendkívüli jogrendet bár bírálja a baloldal, de a rendkívüli jogrendet kihasználva gond nélkül szerződnek le Czeglédy Csabával. Önök eljutottak oda, hogy akár emberéletek árán térdre kényszerítsék a kormányt - zárta szavait Kocsis Máté.

Orbán Viktor: Az Önök vörösbárói és tőkés csoportjai is kapnak beruházási támogatást

Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetőknek válaszolva azt mondta, hiba, ha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangulatot kelt. Hagyják abba az oltásellenes agitációt - tette hozzá.
Sértőnek érzem, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősíti a Jobbik.

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Önök vörösbárói és tőkés csoportjai is kapnak beruházási támogatást, ha gazdaságilag értékes programokkal állnak elő. Gazdaságpolitikát nem lehet pártpolitikai alapon csinálni - tette hozzá. Nincs másfél milliós részmunkaidős állású ember - mondta a kormányfő Tóth Bertalannak.

Nem ízléses a halálozások kapcsán megszólalni, és valóban a halálozás a legfontosabb - mondta a kormányfő. Az Eurostat adatai alapján 9 százalékos többlethalálozás volt tavaly, de több európai országban bőven 10 százalék felett volt ez az adat - ismertette Orbán Viktor.

A gazdaságvédelem eredményessége abban mérhető le, hogy 5,2 százalékos visszaesés volt tavaly, míg sok európai országban ennél lényegesen rosszabb adat volt

- tette hozzá.

"Ez egy fantasztikus eredmény"

Csökken a GDP, miközben a munkában álló emberek száma nem csökkent, ez egy fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről - mondta a kormányfő. A baloldal segélyt, míg mi munkát akarunk adni - hangsúlyozta Orbán Viktor. A munkahelyek támogatását kell előtérbe helyezni, és a számok alapján jól látszik, hogy jól tesszük ezt - tette hozzá.

Orbán Viktor az államadósságról azt mondta, hogy a COVID miatt 18 százalékponttal nőtt az államadósság. Nálunk 82 százaléka az államadósság, míg az uniós átlag 95 százalék - ismertette a kormányfő. A 2021-es és 2022-es évet a magas beruházási rátával lehet megnyerni, a GDP-arányos beruházási rátánk 27 százalék - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy 13 százalék megítélésében van vita, és 7 százalék esetében súlyos szociális helyzetről van információ. Ők kedvezményt kapnak - tette hozzá.

Ez lenne a kivéreztetés?

122 milliárd forint volt 2020. december 31-én a főváros számláján - ismertette Orbán Viktor. Nagyon sokan cserélnének Budapesttel. Az összes állami támogatás 44 százaléka került Budapestre. Ez a kivéreztetés? - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

- mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor felidézte, hogy a Jobbik korábban nagyon élesen támadta Gyurcsány Ferencet. Jakab Péter korábban ki akarta tiltatni Gyurcsányt Miskolcról - idézte fel a kormányfő. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a Jobbik alapító nyilatkozata egyértelműen az uniós tágság ellen volt. A miniszterelnök felidézte Gyurcsány őszödi beszédét. Azt látjuk, hogy van tovább, de lejjebb az már nincsen! - mondta Orbán Viktor a baloldalnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!