Eltemették az utolsó ismert doni veteránt

Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra szombaton Smohay Ferencet, aki a Don-kanyart megjárt utolsó ismert katona volt.
Vágólapra másolva!

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra a közelmúltban elhunyt vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlóst (tartalékos főhadnagyot), a Don-kanyart megjárt utolsó ismert katonát - írja közösségi oldalán a Magyar Honvédség.

– Mély fájdalommal búcsúzunk a székesfehérvári magyar királyi „Szent István" 3. Honvéd Gyalogezred katonájától – olvasható a szombat délután közzétett bejegyzésben.

Az ezred utolsó katonája volt

Smohay Ferenc 99 éves korában halt meg február 10-én. Ő volt a székesfehérvári magyar királyi „Szent István" 3. honvéd gyalogezred utolsó élő tisztje és utolsó ismert élő katonája. A honvédelem.hu szerint Smohay érettségi után vonult be sorkatonai szolgálatra. 1942 őszére várta leszerelését, de az ezredét mozgósították, így

november 4-én, a 2. magyar hadsereg kötelékében az orosz frontra utazott,

ahol zászlóssá léptették elő.

A doni szakaszon 1943. január 12-én bekövetkezett áttörés után, egészen január 27-ig, a visszavonulásra kapott parancsig bajtársaival védték állásaikat. A véres veszteséggel járó visszavonulás során, február 1-jén esett hadifogságba, ahonnan - a tífusz- és vérhasjárványt, valamint egy mellhártyagyulladást átvészelve - 1945. február 28-án tért haza. Családot alapított, és példás életet élt szeretett feleségével gyermekei, unokái és dédunokái körében.

A rendszerváltást követően aktív résztvevője volt a doni, illetve egykori alakulata megemlékezéseinek. Tagja volt a Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetségnek, a Történelmi Vitézi Rendnek, és tiszteletbeli tagja az alakulata emlékét őrző Magyar Királyi Szent István Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!