A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Amiben pedig a magyarok jók, abban nagyon jók

Vágólapra másolva!
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kutatók szerepéről a különböző űrprogramokban.
Vágólapra másolva!

Az űrkutatásról vannak, akik azt gondolják, ez egy teljesen felesleges program, egy felesleges pénzkidobás, erre a miniszteri biztos úgy reagált, hogy az EU költségvetésének közel a húsz százaléka kapcsolódik közvetlenül, közvetve olyan tevékenységhez, ami a világűr nélkül elképzelhetetlen. Hozzátette, lehet azt képzelni, hogy az űrkutatás megállt, de ezzel ellentétben éppen most van a legnagyobb forradalma, hiszen az elmúlt ötven év szinte minden technológiája kitolódott a világűrbe. Oda, ahol eszközök ezrei találhatók, amelyek a mai, mindennapos életet teszik könnyebbé,legyen szó navigációról,meteorológiáról, sok minden másról.

Ezek a technikák segítenek abban, hogy például a mostani koronavírus-járvány idején is tudjanak az emberek egymással kommunikálni, rendezvényeket szervezni, ezektől működhet a világgazdaság. A világűr kutatása valóban pénzbe kerül, de látni kell azt is, nem véletlen, hogy nem csak az államok, hanem a magántőke is megjelent, amelyik természetesen a befektetése után profitot szeretne látni – jegyezte meg Ferenc Orsolya. Persze az is igaz, komoly felelősséggel jár, hogy hova tesznek tőkét, ehhez kell szaktudás, nem is kevés, de aki ezt komolyan csinálja, annak ez megtérül, nem véletlen, hogy a világ két leggazdagabb embere is komoly tőkét fektet az űrkutatásba.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!