Brüsszel úgy próbálja védeni magát, hogy az orosz vakcinát támadja

KIRIAKÍDISZ, Sztella
Brüsszel, 2021. január 27. Sztella Kiriákidész, az egészségügyért felelős uniós biztos sajtótájékoztatót tart az AstraZeneca brit-svéd érdekeltségű vállalat által szállítandó koronavírus elleni oltóanyagot érintő vitáról Brüsszelben 2021. január 27-én. Az európai uniós tagállamok az előző héten értesültek arról, hogy az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél mintegy 60 százalékkal kevesebbet szállít a tervezettnél az Oxfordi Egyetemmel közösen kidolgozott vakcinából. Kiriákidész beszédében felszólította az AstraZenecát, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségét. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Egyértelműen Brüsszelt terheli a felelősség a vakcinabeszerzés akadozása miatt - jelentette ki Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a keddi videóüzenetében.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus a Facebookon közzétett felvételen kijelentette, az Európai Bizottság szóvivője megpróbálta letagadni Brüsszel felelősségét a vakcinabeszerzés akadozása ügyében.

- közölte. "Ezeken a testület egészségügyért felelős biztosának aláírása szerepel, tehát hiába akarják letagadni, a felelősség egyértelműen Brüsszelt terheli ebben az ügyben" - tette hozzá.

Hollik István szerint nem véletlen, hogy több nyugat-európai politikus is ostorozza emiatt az EU-t, ráadásul "nem túl finom hangnemben". Egyúttal hangsúlyozta, Brüsszel úgy próbálja védeni magát, hogy az orosz vakcinát támadja. "Thierry Breton, a bizottság tagja ugyanis kijelentette, hogy az Európai Uniónak nincs szüksége a Szputnyik oltóanyagra" - fűzte hozzá.

"Magyarországon csaknem 700 ezer ember van már biztonságban annak köszönhetően, hogy olyan vakcinát kapott, amelyet nem az EU, hanem Magyarország szerzett be" - húzta alá.

"Ezért ne próbálja nekünk bemagyarázni egyetlenegy brüsszeli bürokrata sem, hogy az Unióból érkezik elegendő vakcina, és Brüsszel nem rontott el az égvilágon semmit, mert tudjuk, hogy ez nem így van" - fogalmazott Hollik István.

Ahogy beszámoltunk róla, a magyar illetékesek hivatalosan is megerősítették, hogy nincsenek más vakcinaszerződések, csak és kizárólag, amit a brüsszeli bürokrácia kötött. A vita azután lángolt fel, miután Ómolnár Miklós megszerezte és bemutatta a vakcinaszerződéseket. Ezzel megcáfolta Stephan De Keersmeckernek, az Európai Bizottság szóvivőjének a napokban megfogalmazott állítását, miszerint nem ők, hanem a tagállamok szerződtek a vakcinagyártókkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!